Advertentie
mijn geld

Het Poetsbureau afficheert nettoloon van 2.100 euro voor poetshulp: hoe gul is dat?

©Maxime Minsen / ID

Het Poetsbureau pakt uit met een opvallende campagne die het nettoloon voor nieuwe poetshulpen expliciet vermeldt. De geafficheerde 2.100 euro per maand is 'meer dan mensen verwachten', stelt het bedrijf. Al blijkt het niet meer dan het minimumloon plus maaltijdcheques.

Al enkele weken is via verschillende kanalen een opvallende reclamecampagne van Het Poetsbureau te horen en te zien. Als beginnende poetshulp kan je bij het bedrijf starten met een nettoloon van minstens 2.100 euro netto per maand, klinkt het. De campagne is frappant, want meestal wordt pas over loon gesproken na een aantal sollicitatiegesprekken.

'We willen extra poetshulpen aantrekken en dat blijkt ook te lukken', zegt co-CEO Jo Mellemans. 'Ook willen we het beeld dat mensen hebben over het loon van huishoudhulpen uit de wereld helpen. Uit intern onderzoek blijkt dat velen verwachten dat een huishoudhulp 1.600 euro tot 1.800 euro per maand verdient. Maar de lonen liggen hoger dan mensen denken.'

Advertentie

Uit intern onderzoek blijkt dat velen verwachten dat een huishoudhulp 1.600 euro tot 1.800 euro per maand verdient. Maar dat klopt niet.

Jo Mellemans
Co-CEO Het Poetsbureau

De lonen in de sector mogen dan hoger zijn dan gedacht, Het Poetsbureau betaalt geen uitzonderlijke bedragen. Het geafficheerde startloon van 2.100 euro blijkt het minimumloon plus maaltijdcheques.

Algemeen bedraagt het minimumloon in België - dat een werkgever verplicht is te betalen - 2.070,48 euro bruto voor wie 38 uur per week werkt. In de sector van de dienstencheques is dat wat meer: iemand zonder anciënniteit heeft recht op minstens 13,63 euro bruto per uur. Dat komt neer op een brutomaandloon van zo'n 2.100 euro. Netto hou je daar gemiddeld - afhankelijk van je gezinssituatie - 2.000 euro van over.

'Niet gangbaar'

De vraag rijst waarom Het Poetsbureau - in handen van de Beringse hr-dienstengroep Glowi - ook het bedrag van de maaltijdcheques meetelt in het nettoloon. 'Dat wij zulke cheques aanbieden, is niet gangbaar in de sector', zegt Mellemans. Het Poetsbureau hanteert bovendien een arbeidsduurvermindering, waardoor een voltijdse werkweek 35 uur telt. Daarnaast kunnen er nog andere voordelen zijn, zoals een hospitalisatieverzekering en een leasefiets of -auto, benadrukt het.

'Het verschil met het minimumloon is zeker relevant bij Het Poetsbureau, maar ook niet ongebruikelijk', zegt Dennis Rombauts, de woordvoerder van Federgon, de federatie van hr-bedrijven. 'Sommige andere dienstenchequebedrijven kunnen soortgelijke lonen voorleggen. Exacte cijfers over de gemiddelde lonen in de sector zijn er niet, maar je mag ervan uitgaan dat Het Poetsbureau met de geafficheerde lonen tot het hogere segment in de sector behoort. Maar dus zeker niet buiten categorie.'

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud