Advertentie

Pensioen topman geeft aandeel Intel zetje

Pat Gelsinger slaagde er niet in de tanker Intel te keren. ©REUTERS

Pat Gelsinger, de CEO van Intel, vertrekt met pensioen tijdens een erg moeilijke periode voor de Amerikaanse chipreus. De beleggers zijn opgelucht over zijn exit.

Pat Gelsinger (63) heeft met onmiddellijke ingang zijn functies als bestuurder en CEO neergelegd bij de chipgigant Intel. Hij wordt opgevolgd door twee interim-CEO’s: David Zinsner, de financieel directeur, en Michelle (MJ) Johnston Holthaus, die ook de nieuwe rol van CEO van Intel Products op zich neemt. Frank Yeary wordt tijdelijk uitvoerend voorzitter.

De pensionering van Gelsinger komt niet onverwacht. Maar dat nog een definitieve opvolger gevonden moet worden, wijst er toch op dat hij sneller dan gepland vertrekt. Intel gaat door een erg moeilijke periode. De beleggers reageerden daarom positief op zijn vertrek, met een aanvankelijke koerswinst van 3 à 5 procent.

Advertentie

Koppositie voor Nvidia

Het voormalige vlaggenschip van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie kampt met een terugval van de verkoop in zijn traditionele markten, zoals de pc-industrie, en slaagde er onvoldoende in aan te knopen met nieuwe groeimarkten. Intel miste achtereenvolgens de boot van chips voor mobiele toestellen en voor artificiële intelligentie (AI). Het moest zijn koppositie afstaan aan de AI-specialisten Nvidia en AMD.

Gelsinger was meer dan 40 jaar aan de slag bij Intel. Hij begon er in 1979 en werd al snel de eerste chief technology officer (CTO) van het bedrijf. In 2009 verliet hij Intel om CEO te worden van VMWare en operationeel directeur van EMC. Hij werd in 2021 teruggehaald naar Intel, deze keer als CEO, om het zwalpende bedrijf weer gezond en toekomstgericht te maken.

Geen geslaagde comeback

Door de dreigende overcapaciteit moest Gelsinger enkele geplande investeringen, onder meer in Duitsland, weer opbergen.

Het werd geen geslaagde comeback. Gelsinger wilde met een strategie van eigen productie de concurrentie aangaan met de Aziatische reuzen TSMC en Samsung Electronics. De plannen vielen samen met de strategie van de regering-Biden om de afhankelijkheid van de VS van Aziatische fabrikanten te verminderen. Gelsinger smeedde grote plannen om, deels met overheidsgeld, nieuwe chipfabrieken te bouwen in Noord-Amerika en Europa.

De markt volgde zijn grote ambities niet. De vraag bleef achter bij de geplande productie-uitbreiding. Door de dreigende overcapaciteit moest Gelsinger enkele geplande investeringen, onder meer in Duitsland, weer opbergen. Op technologisch vlak slaagde hij er niet in om concurrenten als TSMC bij te benen in het ontwerp en de productie van de meest geavanceerde chips.

Wintel

Ook de grote afhankelijkheid van de pc-markt speelde het bedrijf meer en meer parten. In de jaren 90 en 2000 vormden Intel en de softwaremaker Microsoft een krachtige tandem die de computermarkt domineerde met zijn combinatie van chips en besturingssystemen. Het duopolie werd vaak aangeduid met de naam 'Wintel'.

Advertentie

Die combinatie verloor geleidelijk aan macht, onder meer door de heropstanding van concurrent Apple en de opkomst van mobiele computers. Intel bleef wel een dominante speler in chips voor pc's, maar die markt is al jaren aan het stagneren. Een korte opleving tijdens de coronacrisis werd gevolgd door een forse inzinking.

Gelsinger verlaat een bedrijf in volle herstructurering, waar ongeveer 15.000 banen op de tocht staan. Twee jaar na zijn comeback was de omzet van Intel met bijna een derde gedaald tot 54 miljard dollar. In het derde kwartaal van dit jaar slikte Intel een nettoverlies van 16,6 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud