Advertentie

Parket wil ex-toplui Brugs beurshuis Weghsteen voor strafrechter brengen

Het vroegere gebouw van Weghsteen in Brugge. ©Wouter Van Vooren

Het Openbaar Ministerie vraagt de doorverwijzing van twee ex-toplui van de failliete Brugse beursvennootschap Weghsteen naar de strafrechter. Dat geldt ook voor drie anderen.

Ons land zag de voorbije jaren met onder meer Merit Capital, Lawaisse en Weghsteen nogal wat beursvennootschappen verdwijnen. In die drie gevallen ging de ondergang van het beurshuis gepaard met strafonderzoeken. Bij Weghsteen kan het onderzoek door het Brugse parket leiden tot een wat groter proces voor de strafrechter. Naar De Tijd vernam, is het parket klaar met zijn eindvordering.

De essentie
  • Na ongeveer zes jaar onderzoek naar geknoei bij het Brugse beurshuis Weghsteen is het Brugse parket klaar met zijn eindvordering.
  • Het vraagt de verwijzing van vijf personen en de failliete vennootschap naar de strafrechter. Onder de vijf zijn twee gewezen toplui van Weghsteen.
  • De beschuldigingen zijn niet min. Het gaat onder meer om misbruik van vertrouwen met geld van klanten.
Advertentie

Het vraagt volgens onze informatie de doorverwijzing van vijf personen en van de in 2019 failliet verklaarde vennootschap Weghsteen naar de correctionele rechtbank. Griet De Prest, de woordvoerster van het West-Vlaamse parket, bevestigt enkel dat het gaat om vijf personen en een vennootschap. Ze wil geen details kwijt.

Ex-eigenaar

De Tijd kon achterhalen dat het vooral gaat om Vincent Weghsteen, de vroegere CEO en eigenaar van de Brugse beursvennootschap, en ex-directielid P. B.. Ook een vrouw die destijds de echtgenote was van Weghsteen, zit bij de in verdenking gestelden, net als twee mensen uit de financiële sector: een Belg die actief is in Luxemburg en Zwitserland en een Luxemburger.

Volgens het parket worden ze beticht van jarenlange inbreuken op de bankwet, misbruik van vertrouwen met het geld van klanten van Weghsteen, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. De beschuldigingen zijn niet min. Volgens onze informatie bestaan ze uit twaalf afzonderlijke inbreuken op vooral het strafwetboek en de bankwet. Niet iedereen maakte zich volgens het parket schuldig aan al die inbreuken.

500 miljoen
Weghsteen
De beursvennootschap Weghsteen had destijds 500 miljoen euro onder beheer.

Fictieve personen

Bij het misbruik van vertrouwen zou dat ten nadele zijn geweest van zo'n 200 klanten, door zonder hun medeweten of goedkeuring obligaties te kopen of te transfereren naar hun effectenportefeuille. Bij de valsheid in geschrifte gaat het om meerdere gevallen, met onder meer fictieve waarderingen in portefeuilleoverzichten van klanten. Er is ook sprake van beleggingsrekeningen op naam van fictieve personen.

Advertentie

Weghsteen kapseisde nadat de Nationale Bank van België als toezichthouder voor de sector in 2018 bij de beursvennootschap had ingegrepen. De centrale bank legde Weghsteen aan de ketting, schoof de toplui aan de kant en droeg de leiding over aan een commissaris. Later dat jaar werd de reden duidelijk: de vaststelling van tal van strafrechtelijke inbreuken.

Raadkamer

Het Brugse parket boog zich over het dossier. De bedoeling was dat dossier deze week te laten behandelen door de raadkamer, maar diverse partijen vroegen bijkomend onderzoek. Daardoor zal het langer duren voor de raadkamer beslist of er een strafproces komt. Tot nader order blijft het vermoeden van onschuld gelden.

Dat maakt ook dat een reeks klanten die zich burgerlijke partij stelden langer moeten wachten. De bekende advocaat Geert Lenssens vertegenwoordigt er ongeveer 30. 'Het dossier stemt tot nadenken. De controlemechanismen faalden. Dit had voorkomen kunnen worden. Weghsteen belandde op een hellend vlak. Het gebruikte geld van zijn klanten om een put te vullen', zegt de advocaat.

Lenssens raamt de schade op ongeveer 25 miljoen euro. Weghsteen had destijds meer dan 2.500 klanten die ruim een half miljard euro hadden uitstaan. Het gros van de activiteiten werd overgenomen door het Antwerpse Merit Capital, maar dat ging zelf over de kop.

Advertentie

Vincent Weghsteen zegt in een reactie het 'volle vertrouwen te hebben in het gerecht'. Hij wil voorts geen commentaar kwijt. Ook hij vroeg bijkomend onderzoek.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedrijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw onderuit.
Gesponsorde inhoud