Dividenden verzekeraars liggen aan de ketting
Verzekeraars mogen ook dit jaar niet zomaar dividenden uitkeren. De Nationale Bank laat alleen de meest solvabele verzekeraars toe een beperkt dividend uit te keren.
De Nationale Bank vindt dat er nog te veel onzekerheden zijn over de covidpandemie. Mogelijke waardedalingen van overheidsobligaties van zwaar getroffen landen, problematische kredieten na het aflopen van de steunmaatregelen en de overwaardering van de financiële markten kunnen de beleggingen en dus de financiële positie van de verzekeraars aantasten.
Daarom legt de toezichthouder de dividenden van de verzekeraars nog tot 30 september aan banden. In tegenstelling tot vorig jaar gaat het niet om een aanbeveling om geen dividend uit te keren, maar om een aanpak die rekening houdt met de hoogte van het dividend én de solvabiliteitsratio (SCR).
Bedrijven met een zeer sterke solvabiliteitspositie (SCR-ratio van meer dan 200 procent) mogen dividenden uitkeren en aandelen inkopen, maar niet meer dan wat ze in 2018 of 2019 hebben uitgekeerd. De verzekeraars met de zwakste kapitaalbasis (minder dan 150 procent) mogen geen dividenden of aandeleninkoop doorvoeren.
Verzekeraars die tussen die twee grenzen zitten, mogen alleen een beperkt dividend uitkeren. Als ze een bedrag van meer dan 10 procent van het eigen vermogen willen uitkeren, is eerst overleg met de Nationale Bank nodig.
Met deze ingreep volgt de Nationale Bank de voorzichtige lijn van de Europese financieel toezichthouders. De Europese Centrale Bank (ECB) riep banken eerder ook op tot 30 september geen geld naar de aandeelhouders te laten vloeien om te garanderen dat ze zware kredietverliezen kunnen opvangen.
Ook de Europese verzekeringswaakhond EIOPA raadde verzekeringsmaatschappijen vorig jaar dividenduitkeringen, aandeleninkoop en bonussen af en riep recent op tot voorzichtigheid. Het Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB) beveelt financiële instellingen aan tot eind september geen dividenden uit te keren.
Ageas
De Belgische verzekeraar Ageas keerde vorig jaar tegen de aanbeveling van de Nationale Bank in toch een dividend uit, zij het met vertraging. Ageas vond dat het financieel sterk genoeg stond. 'We zijn blij dat er nu een duidelijk kader is dat rekening houdt met de solvabiliteitsratio en dat dividenduitkeringen mogelijk maakt', zegt een woordvoerder van Ageas.
De concrete impact van de circulaire van de Nationale Bank zal pas blijken bij de publicatie van de jaarcijfers en de jongste SCR-ratio. Ter indicatie: Ageas had op het einde van het derde kwartaal een SCR-ratio van 194 procent. De Belgische dochter AG Insurance zat aan een ratio van 203 procent en zou bij een gelijkblijvend cijfer een stevig dividend kunnen laten stromen naar moeder Ageas en naar minderheidsaandeelhouder BNP Paribas Fortis.
Ook veel andere grotere Belgische verzekeraars zouden - als de laatst gepubliceerde SCR-ratio standhoudt - (beperkte) dividenden kunnen uitkeren. Belfius Insurance zat halfweg 2020 aan een SCR-ratio van ver boven 200 procent en KBC Verzekeringen van net onder 200 procent. Ze zouden dividenden naar de moeder kunnen laten vloeien, maar het blijft onduidelijk in welke mate Belfius en KBC zelf dividenden kunnen uitkeren. Want de ECB raadt dividendbetalingen nog altijd af tot eind september. Ook Ethias kan, als zijn ratio van 177 procent stabiel blijft, een beperkt dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders: de federale en regionale overheden.
Meest gelezen
- 1 Trump hengelt bij Xi naar voorstel over handelsdeal
- 2 Wall Street sluit stevig lager na speech van Powell
- 3 Federale overheid fluit Proximus terug voor loonbeleid
- 4 Regering gaat uitkeringen, pensioenen en ambtenarenlonen pas na drie maanden indexeren
- 5 Uitbreiding rekeningregister: weer een stapje dichter bij een vermogenskadaster