Vrees voor nieuwe ontslagen bij farmareus Novartis in Puurs
Het Zwitserse farmabedrijf Novartis houdt woensdag een bijzondere ondernemingsraad in Puurs, waar ruim 1.000 mensen werken. De vakbonden vrezen voor een nieuwe herstructurering.
De Zwitserse farmareus Novartis voert mogelijk opnieuw een herstructurering door in België. Het bedrijf roept woensdagvoormiddag de vakbonden samen op de site in Puurs voor een bijzondere ondernemingsraad. Dat meldt de vakbond ACV aan persbureau Belga en bevestigt het bedrijf aan De Tijd.
De multinational uit Bazel stelt ongeveer 1.750 mensen tewerk in België, waarvan ongeveer 1.160 in Puurs. Die site produceert vooral oogmedicatie. Sinds enkele jaren beschikt Novartis er ook over een modern laboratorium en een productielijn voor biologische geneesmiddelen. Volgens het ACV was de site in Puurs 'toonaangevend' dankzij de productie voor Alcon. Maar dat dochterbedrijf werd in 2019 van Novartis afgesplitst.
Continu snijden
Novartis voerde de voorbije jaren al verschillende herstructureringen door. Zo kondigde het bedrijf in 2022 een grote wereldwijde herstructurering aan. Daarbij verdwenen uiteindelijk maar enkele tientallen jobs in Vlaanderen. Toen klaagden de Belgische vakbonden al over de 'derde herstructurering in vijf jaar'. Eind vorig jaar rondde Novartis de voorlopige laatste herstructurering op de productiesite in Puurs en het verkoopkantoor in Vilvoorde af. Vooral tijdelijke contracten liepen toen af.
Herstructureringen zijn een jaarlijkse traditie geworden bij Novartis.
'Herstructureringen zijn een jaarlijkse traditie geworden bij Novartis', zegt vakbondsman Paul Schoeters (ACV). 'Het is een bedrijf dat continu snijdt. Wij klagen al een tijd over het wanbeleid bij Novartis in België. Maar dat is nooit deftig opgelost. Ik vrees dat het geduld van de Zwitsers nu op is.' De vestiging in Puurs heeft met Wouter Keymeulen, een voormalige manager van biofarmabedrijf Galapagos, pas sinds november een nieuwe directeur. Galapagos kondigde vorige week 200 ontslagen op zijn vestiging in Mechelen aan.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit