Advertentie

Gentse gewasbeschermer Biotalys lonkt naar de beurs

Biotalys ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten. ©AFP

Het Gentse agrotechbedrijf Biotalys overweegt naar de beurs van Brussel te trekken. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen en het wordt door het bedrijf bevestigd.

‘We bekijken een nieuwe financieringsronde om onze businessplannen uit te voeren en verkennen verschillende wegen. Ik ontken niet dat een beursgang een van de mogelijkheden is’, zegt financieel directeur Wim Ottevaere. In de wandelgangen is sprake van een operatie van op zijn minst enkele tientallen miljoenen euro’s.

Een beslissing moet ‘ergens dit jaar’ vallen, zegt de financieel directeur. ‘De uitkomst hangt onder meer af van de situatie op de kapitaalmarkten.’ Ottevaere is een financiële veteraan in de biotechsector en bracht als financiële man Ablynx naar de Brusselse beurs. In de zomer van 2020 werd hij door Biotalys aangetrokken.

Advertentie

Biotalys, het voormalige Agrosavfe, ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten. Het verst gevorderd is een product tegen botrysschimmel. Die manifesteert zich onder meer als wit-grijze pluisjes op aardbeien, maar ook op aubergines, meloenen, tomaten en druiven. Het product komt vermoedelijk in 2022 op de Amerikaanse markt.

We bekijken een nieuwe financieringsronde om onze businessplannen uit te voeren.

Wim Ottevaere
financieel directeur Biotalys

Biotalys haalde sinds de opstart 53 miljoen euro op. Dat geld kwam van een resem investeerders, waaronder het Agri Investment Fund (Boerenbond), de Vlaamse overheid (PMV) en biotechinvesteerder Rudi Mariën. De durfkapitalist Sofinnova, het interuniversitaire fonds Qbic, Gimv en Ackermans & van Haaren (AvH) legden eveneens geld op tafel. Biotalys haalde ook Novalis LifeSciences, het fonds van Marijn Dekkers (ex-CEO van Bayer), binnen als investeerder.

De beursplannen van Biotalys volgen op een jaar waarin vier bedrijven naar Euronext Brussel trokken. Die nieuwkomers waren de snurkspecialist Nyxoah, het biotechbedrijf Hyloris, de specialist in sociale huisvesting Inclusio en het fintechbedrijf Unifiedpost. Bij die laatste was met een vraag die ruim zes keer hoger lag dan het aanbod zelfs sprake van een ware stormloop.

Advertentie
Gesponsorde inhoud