Advertentie

Colruyt-familie investeert in draadloze pacemaker

De investeringsmaatschappij Korys financiert een Franse start-up die een draadloze pacemaker van de volgende generatie ontwikkelt.

Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, stapt in een eerste kapitaalronde van 17 miljoen euro van een Franse start-up die een draadloze pacemaker van de volgende generatie ontwikkelt. ‘Hij wekt energie op uit de beweging van het hart.’

Als cosponsor van dat biotechfonds stapt Korys nu mee in de eerste kapitaalronde van 17 miljoen euro van de Franse medtech-start-up CAIRDAC, met hoofdzetel ten zuiden van Parijs. Die ontwikkelt sinds 2016 een draadloze pacemaker van de nieuwste generatie voor patiënten die last van hebben van hartritmestoornissen.

Advertentie

Nieuw is dat niet, want er zijn al jaren draadloze pacemakers op de markt. Maar de huidige generatie van draadloze pacemakers, die zo klein zijn als een pink en rechtstreeks in het hart ingeplant worden, bevat een batterij die je gemiddeld na acht tot twaalf jaar moet vervangen. Omdat chirurgen of cardiologen een pacemaker altijd tijdens een operatie moeten inbrengen, inclusief wonde en herstelperiode, zoeken specialisten naar batterijen die langer meegaan.

Het vernieuwende aan dit systeem is dat het zelf zijn energie kan opwekken uit elke hartslag.

Wouter Oosterlinck
Hartchirurg UZ Leuven

‘Het energieverbruik en de beperkte capaciteit vormen een probleem van de huidige generatie van draadloze pacemakers, waardoor langdurig gebruik moeilijk is’, zegt de Belgische hartchirurg Wouter Oosterlinck (UZ Leuven), die al drie jaar samenwerkt met CAIRDAC. ‘Er bestaat ook nog geen draadloze pacemaker die beide kamers van het hart, de kamer en de voorkamer, kan stimuleren.’  

CAIRDAC ontwikkelt een systeem dat wél op die twee kamers van het hart werkt en bovendien wordt aangedreven door de energie van het hart, waardoor het apparaat continu van stroom voorzien kan worden via een hernieuwbare energiebron.

Advertentie

‘Het vernieuwende aan dat systeem is dat het zelf zijn energie kan opwekken uit elke hartslag’, zegt Oosterlinck. ‘Het haalt die uit de beweging van het hart, een beetje zoals een dynamo licht genereert als je met de fiets rijdt. Het lijkt me minder waarschijnlijk dat zo’n pacemaker nooit vervangen moet worden, maar de verwachting is dat hij langer meegaat, tot 20 jaar. En dankzij de gecombineerde werking op de voorkamer en kamer zal hij de hartfunctie nog beter stimuleren.’

Klinische testen

De technologie heeft wel nog een lang traject voor de boeg. ‘We blijven de pacemaker de komende maanden in Frankrijk testen op dieren’, zegt CAIRDAC-CEO An Nguyen-Dinh. ‘Als die tests goed verlopen, beginnen we zes maanden tot een jaar later aan klinische proeven bij mensen .’

Met het pas opgehaalde kapitaal wil CAIRDAC de klinische ontwikkeling van zijn kandidaat-pacemaker financieren. Het is een traject dat jaren in beslag kan nemen, zonder garantie op succes. Maar het potentieel is groot. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 2 miljoen pacemakers geplaatst, goed voor een waarde van ruim 4 miljard euro.

We blijven de pacemaker de komende maanden in Frankrijk testen op dieren.

An Nguyen-Dinh
CEO Franse medtech-start-up CAIRDAC

Korys beheert als investeringsmaatschappij van de familie Colruyt een vermogen van ruim 4,5 miljard euro in life sciences, hernieuwbare energie (onder andere windparken), consumentengoederen en retail (waaronder de supermarktketen Colruyt).

De eerste kapitaalronde van CAIRDAC werd geleid door het Franse Mérieux Equity Partners via OMX Europe Venture Fund, waarin Korys cosponsor is. Naast Korys nam een lange lijst aan Franse investeerders deel aan die ronde, van de participatiemaatschappij Supernova Invest tot de Franse industriële DOLIAM-groep.

De essentie
  • Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, stapt in een eerste kapitaalronde van 17 miljoen euro van een Franse start-up die een draadloze pacemaker van de volgende generatie ontwikkelt.
  • Het vernieuwende is dat het apparaat energie opwekt uit de beweging van het hart.
  • De kapitaalronde dient om de verdere klinische ontwikkeling te financieren.

Advertentie
Gesponsorde inhoud