'Europa kiest kant van profiteurs Google en YouTube'
Het Europees Parlement heeft het voorstel om internetplatformen als Facebook en YouTube auteursrechten te laten betalen voor video's, foto's of muziek verworpen. De artiesten reageren verbolgen.
Het Europees Parlement is al langer bezig met een oefening om de auteursrechten aan te passen aan de 'online wereld' van de 21ste eeuw. De jongste aanpassing van de Europese regels rond auteursrechten dateert van 2001. Sindsdien is er met de komst van het internet heel wat veranderd, is de redenering.
'Dit is erg teleurstellend', reageert Tom Kestens van de belangenverdediger GALM (Genootschap Auteurs Lichte Muziek). 'Europa kon geschiedenis schrijven en eindelijk eens de kant kiezen van mensen die boeken, muziek, kranten en films maken. Nu kiest het de kant van de profiteurs Google en YouTube. In het slechtste geval blijft alles na het debat bij het oude. Of erger. Dat zou een ramp zijn.'
Gebruikers die nu een videoclipje van hun favoriete artiest op hun Facebook- of YouTube-pagina willen delen, kunnen dat doorgaans zonder problemen. Maar de artiesten worden daar dikwijls niet voor betaald.
De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement wilde daar paal en perk aan stellen. De websites in kwestie zouden het fiat van de houders van de auteursrechten van gedeeld materiaal nodig hebben en er een vergoeding voor moeten betalen, was de redenering.
Voor foto's, video's of muziek van auteurs waarmee ze geen zo'n akkoord hebben, zou een automatische filter moeten verzekeren dat de content niet online komt.
Verkapte belasting
De voorgestelde richtlijn deed echter heel wat stof opwaaien. Critici vrezen dat de nieuwe regels de vrijheid van meningsuiting of het recht op privacy zullen schenden en wijzen op het gevaar van een verkapte linkbelasting, die het complete internet zou ondermijnen. De Franse en Italiaanse versies van Wikipedia gingen zelfs even plat uit protest.
De initiatiefnemers maken zich echter sterk dat de richtlijn niets verandert voor individuele gebruikers die inhoud delen voor niet-commerciële doeleinden, en stellen dat enkel internetbedrijven zich moeten aanpassen. Bovendien worden de persoonsgegevens van de gebruikers niet gebruikt, en komt ook de vrije meningsuiting niet in het gedrang, klonk het.
Paul McCartney
Ook artiesten schaarden zich achter het voorstel tot richtlijn. De gewezen Beatle Paul McCartney verweet YouTube woensdag nog het werk van artiesten te gebruiken voor eigen gewin. 'De toekomst van Europa ligt in jullie handen', schreef hij in een brief aan het Europees Parlement.
De commissie Juridische Zaken keurde het voorstel van richtlijn eind juni al goed. Maar omdat meer dan 10 procent van de Europarlementsleden - 76 leden - bezwaar aantekende, moest er ook plenair over gestemd worden.
Het Europees Parlement verwierp donderdag het hele voorstel: 318 leden stemden tegen en 278 voor. Er waren 31 onthoudingen. Het parlement kan nu amendementen indienen op de tekst, waardoor de herziening op de lange baan belandt.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 5 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik