Advertentie

UZ Brussel neemt nieuwe superscanner in gebruik

De Revolution APEX-scanner van het UZ Brussel. ©BELGA

Meer scannen, met minder schade voor de patiënt. Het UZ Brussel neemt dankzij een onderzoeksprogramma met General Electric een scanner van de volgende generatie in gebruik.

Radiologen wereldwijd blazen volgende week verzamelen in Chicago voor een hoogmis over medische beeldvorming. Tijd voor het UZ Brussel om de resultaten van de superscanner Revolution APEX te tonen. Die draait al sinds september warm in een proefproject in het universitair ziekenhuis in Brussel, wereldwijd het derde ziekenhuis dat de CT-scanner in gebruik nam.

CT-scanners zijn de geavanceerde versie van de klassieke röntgenfoto. Een CT-scanner jaagt met behulp van een smalle buis röntgenstralen door het lichaam en meet dan op een ‘detectieplaat’ de straling die overblijft. Een analyse van die straling vanuit verschillende hoeken geeft een indicatie over afwijkingen van het bot, het bloed of het weefsel. Het instrument is geschikt voor de detectie van tumoren, maar evenzeer voor het opmerken van infarcten of bloedingen. De CT-scanner die het UZ Brussel inschakelt, overtreft alle andere. ‘Met deze scanner kunnen we zowel het hart als de hersenen bijna volledig aan’, legt professor Johan De Mey uit.

Advertentie
30
Contrastvloeistof
De nieuwe CT-scanner heeft nog slechts 30 milliliter contrastvloeistof nodig, tegen 80 à 100 milliliter voorheen.

Dat is evenwel niet de onderscheidende factor. Ook sommige andere CT-scanners kunnen zulke oppervlaktes al aan. Maar de nieuwe Revolution APEX koppelt die grote oppervlaktes aan gevoelig betere beelden door de betere kwaliteit van de röntgenbuis. ‘Die geeft betere beelden met een substantieel lagere dosis röntgenstralen. De dosis is ook fijner afgesteld op de noden van de patiënt.’ Bij een kind moet de straling anders zijn dan bij een gezette volwassene.

Ook bij de reconstructie van de beelden, tot 5.000 in een paar seconden, gooit de scanner compleet nieuwe technologie in de strijd. De True-Fidelity-reconstructietechniek is een vorm van artificiële intelligentie die ruis uit het beeld kan halen. ‘Dat algoritme slaagt erin de data die op de detectieplaat verzameld worden beter te beheren’, stelt De Mey. ‘Het leert uit vroegere scans en kan zo onder meer de locatie van weefsel of organen beter vooraf bepalen.’

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Contrastvloeistof

De scanner heeft ook minder contrastvloeistof nodig, noodzakelijk om bijvoorbeeld bloedvaten te kunnen lokaliseren. ‘Vroeger was per scan ongeveer 80 tot 100 milliliter contrastvloeistof nodig, nu doen we het met 30’, zegt De Mey. Ook dat is een zegen. Contrastvloeistof is schadelijk voor de nieren. De Mey ziet ook gezondheidseconomische voordelen. Minder contrastvloeistof betekent een besparing voor de gezondheidszorg.

Met deze scanner kunnen we een heel hart of hersenen aan.

Johan De Mey
professor UZ Brussel

Rest de vraag hoe het ziekenhuis de uitzonderlijke scanner kan financieren. De scanner is niet speciaal ‘aangekocht’, stelt De Mey. De Revolution APEX is deel van een langlopend onderzoeksproject. ‘We werken al tien jaar samen met General Electric.’ Twee à drie jaar geleden kocht het ziekenhuis een CT-scanner die GE nu geüpgraded heeft met de recentste technologie.

De scanner heeft niet alleen medische doeleinden, ook ingenieurs doen er onderzoek mee. Hun inzichten delen de VUB-onderzoekers met het GE-personeel in Milwaukee (VS).

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Het pensioen zal pas na drie maanden geïndexeerd worden.
Regering gaat uitkeringen, pensioenen en ambtenarenlonen pas na drie maanden indexeren
Ambtenarenlonen, pensioenen en uitkeringen zullen straks pas na drie maanden geïndexeerd worden, heeft de federale regering beslist. Volgens de seniorenvereniging OKRA kost dat uitstel een gepensioneerde gemiddeld 70 euro. Vooruit wil vastleggen dat de prijzen van rusthuizen pas na vier maanden mogen stijgen.
Gesponsorde inhoud