Advertentie

Meer dan 100 Lidl-winkels blijven dicht

Ook dit weekend zullen waarschijnlijk meer dan honderd Lidl-vestigingen gesloten blijven. ©BELGA

Ook een verzoeningsoverleg tussen vakbonden en de directie van de supermarktketen liep vrijdagavond laat op niets uit. Daardoor blijven ook zaterdag meer dan honderd Lidl-vestigingen dicht.

Na uren vergaderen is het overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Lidl kort na middernacht afgesprongen. Ook de bemiddelaar die was ingezet bracht geen soelaas.

De bonden zullen zaterdag een voorstel van de directie voorleggen aan hun achterban. Dat bevat onder meer een regeling waardoor elke winkel in de komende zes maanden 42 werkuren per week extra kan inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. Daarnaast zijn daarin ook een aantal thema's vastgelegd voor besprekingen over een nieuwe cao. 

Advertentie

Ondertussen is er onenigheid tussen de vakbonden bij Lidl. Terwijl de christelijke en liberale vakbonden akkoord waren met het laatste voorstel van de Lidl-directie, weigerde de socialistische BBTK dat. ‘Wij hadden graag een akkoord gehad, maar we konden ons niet vinden in de beperking van de extra 42 werkuren tot zes maanden’, zegt BBTK-vakbondssecretaris Jan De Weghe. BBTK eist dat de huidige toezeggingen van de directie ook in de nieuwe CAO zullen worden opgenomen. Zover wil de directie nu nog niet gaan: de aangeboden overgangsmaatregelen gelden tot er een nieuwe CAO is gesloten. 

Zowel de christelijke LBC-NVK als de ACLVB was wel bereid zich achter het voorstel van de directie te scharen. ‘Wij zijn teleurgesteld’, zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. ‘Voor ons was wat op tafel lag aanvaardbaar.’

Zelfs als de leden vandaag instemmen met het laatste voorstel, blijft er nog aanzienlijke tijd hinder voor Lidl-klanten. Sinds vrijdag blokkeerden vakbondsmilitanten immers ook een distributiecentum van Lidl, waardoor de bevoorrading van veel Lidl-vestigingen bemoeilijkt werd.

 

Advertentie

In Genk wordt sinds zaterdag tot maandagochtend het distributiecentrum LDM geblokkeerd, dat Lidl-winkels bevoorraadt. De actie werd gestart door de Franstalige socialistische vakbond, maar hun Vlaamse collega's doen mee uit solidariteit. ‘Het zwaartepunt van onze actie ligt op maandag’, klinkt het bij Carine Meuwis, de voorzitster BBTK Limburg. In Wallonië worden de distributiecentra in Courcelles en Marche geblokkeerd.

Dorst

De vakbonden en directie van Lidl zaten vrijdagnamiddag sinds 14 uur samen voor een verzoeningsoverleg. 'Als je de werkdruk met dorst vergelijkt, dan zitten er in het glas slechts twee druppels. En daarmee les je geen dorst', zei Thomas Vanbiervliet van de liberale ACLVB toen.

BBTK-Limburg wachtte niet op de uitslag van de verzoening en stuurde vrijdagmiddag reeds een persbericht uit met de boodschap dat 'de winkels van Lidl in Limburg maandag niet open zullen zijn' en dat het personeel die dag wil verzamelen aan de winkel in Genk. Voorzitter Carine Meuwis zei dat er weinig hoop is voor een akkoord.

Meer dan honderd winkels van Lidl bleven vrijdag dicht. Bij de keten woedt sinds begin deze week een stakingsactie tegen de hoge werkdruk.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Luca de Meo, CEO van Renault
Renault-CEO Luca de Meo: ‘Een auto maken wordt nog bijna de helft duurder tegen 2030’
Na een 'ongezien' jaar voor de auto-industrie houdt Luca de Meo, de baas van Renault en Dacia, ook zijn hart vast voor de toekomst. Hij hekelt vooral 'het zootje' aan regelgeving. ‘We proberen betaalbare wagens te produceren, maar Europa zit ons dwars.’
Gesponsorde inhoud