'Overheid moet EuroChem overnemen'
Door de sancties tegen de Russische oprichter valt de meststoffenfabrikant EuroChem Antwerpen stil. 'We vragen de overheid het bedrijf over te nemen zodat het kan blijven draaien', laat de socialistische vakbond ABVV weten.
Op de ondernemingsraad bij EuroChem Antwerpen dinsdag zullen de vakbondsvertegenwoordigers garanties vragen dat de lonen voor maart van de 400 werknemers betaald worden. 'We hebben mondelinge toezeggingen gekregen, maar we willen garanties op papier', zegt Bruno Verlaeckt, de voorzitter van ABVV Algemene Centrale Antwerpen Waasland.
Het chemiebedrijf kwam vorige week in de problemen toen de Russische miljardair Andrei Melnichenko door Europa werd toegevoegd aan de zwarte lijst van mensen die nauwe banden onderhouden met het Kremlin, onder wie enkele oligarchen. Dat heeft ook gevolgen voor de Antwerpse vestiging van EuroChem, de groep die Melnichenko uitbouwde tot een van 's werelds grootste producenten van kunstmeststoffen.
EuroChem Antwerpen is de productie sinds vrijdag stapsgewijs aan het stilleggen, nadat BASF Antwerpen de leveringen aan het bedrijf had stopgezet. BASF Antwerpen is niet alleen een leverancier voor grondstoffen als ammoniumsulfaat, het levert ook energie - waaronder stoom - aan EuroChem, dat op de gigantische BASF-site is gevestigd en geïntegreerd. De fabriek in Antwerpen was decennialang een onderdeel van BASF, maar werd tien jaar geleden verkocht aan EuroChem.
We moeten naar een plan B om de productie te kunnen voortzetten.
'We moeten naar een plan B om de productie te kunnen voortzetten. We vragen de overheid daarom te kijken of ze de Antwerpse vestiging van EuroChem tijdelijk of definitief kan overnemen via een nationalisering of een ander mechanisme', zegt Verlaeckt.
Zo'n operatie moet niet alleen de tewerkstelling bij EuroChem garanderen. 'Het bedrijf is met een productie van 2 miljoen ton kunstmest per jaar belangrijk in de voedselvoorziening', zegt de vakbond.
Ondertussen probeert de groep EuroChem, die haar hoofdkantoor in het Zwitserse Zug heeft, op alle mogelijke manieren van de Europese sanctielijst af te raken om opnieuw te kunnen werken. Melnichenko heeft zijn bestuursmandaat neergelegd en zegt dat hij geen aandeelhouder van het bedrijf meer is. Maar in wiens handen het bedrijf zit of onder welke controle het nu dan wel zou vallen, is onduidelijk.
Vrede
Melnichenko, die in Wit-Rusland geboren is, een Oekraïense moeder heeft en zich als filantroop omschrijft, benadrukt in een mededeling aan Reuters dat hij tegen de oorlog is en vrede wil. Volgens zijn woordvoerder heeft hij 'geen politieke banden' en heeft hij geen 'linken met de tragische gebeurtenissen in Oekraïne'. Melnichenko zal de sancties aanvechten.
De zakenman, wiens vermogen op meer dan 18 miljard dollar wordt geschat, waarschuwt voor forse prijsstijgingen en tekorten van voedsel. 'De landbouw en voeding zijn een van slachtoffers van deze crisis', zegt Melnichenko. Door de prijsstijgingen van meststoffen zijn ze niet meer betaalbaar voor boeren. 'Dit zal leiden tot een nog hogere voedselinflatie in Europa en waarschijnlijk voedseltekorten in de armste landen van de wereld', zegt Melnichenko.
Voorlopig vindt het pleidooi van Melnichenko dat hij onterecht op de sanctielijst is gezet weinig gehoor. De Italiaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend zijn Sailing Yacht A in beslag genomen in de havenstad Trieste. Het vaartuig is met een lengte van 143 meter een van de grootste zeilschepen ter wereld en heeft een prijskaartje van 530 miljoen euro.
De federale regering wacht op een bewijs van EuroChem dat aantoont dat alle banden met de voormalige eigenaar Andrei Melnichenko verbroken zijn, is te horen in regeringskringen. De Europese Commissie en de Vlaamse regering worden mee op de hoogte gehouden. Een nationalisering van het bedrijf zou niet aan de orde zijn.
Zolang EuroChem op de Europese sanctielijst staat, kan het nergens een beroep op doen. Voor andere bedrijven die hinder ondervinden door de oorlog in Oekraïne voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in extra steun, liet ze maandag weten. Bedrijven kunnen onder meer een beroep doen op de bestaande waarborgcapaciteit van de Vlaamse regering. De regering stelt zich dan garant als bedrijven bepaalde investeringen willen doen of grote leningen willen aangaan. Daarnaast wordt ook het budget voor een overbruggingslening opgetrokken met 100 miljoen euro.
De federale regering onderzoekt maatregelen als een soepel systeem van tijdelijke economische werkloosheid in geval van overmacht. Werknemers hebben dan recht op 70 procent van hun loon plus een toeslag per dag, klinkt het op het kabinet van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis