Advertentie
analyse

Balcaen lachende derde in steekspel rond Recticel

Filip Balcaen bezit voortaan 22,6 procent van Recticel. ©Karoly Effenberger

Negen maanden na het begin van het steekspel rond Recticel heeft de isolatiegroep haar 'witte ridder' gekregen. Het Oostenrijkse Greiner verkoopt een belang van 22,6 procent aan de West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen. Hij verhindert dat Recticel in buitenlandse handen valt en vergroot in één klap stevig de voetafdruk van zijn zakenimperium Baltisse.

Het Oostenrijkse Greiner maakte zaterdagavond bij nacht en ontij bekend dat het zich grotendeels terugtrekt uit Recticel. De West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen koopt voor meer dan 200 miljoen euro het grootste deel (22,6%) van het belang van 27 procent in de Vlaamse industriële groep dat de Oostenrijkers in mei 2021 hadden verworven, alvorens een bod uit te brengen op Recticel .

Het bod mislukte, maar dat had een prijs. Recticel moest zijn divisie Engineered Foams - de historische bakermat van het bedrijf en net de afdeling waar het Greiner om te doen was - verkopen om uit de klauwen van de Oostenrijkers te blijven. Na de verkoop van de matrassendivisie is Recticel voortaan een pure isolatiespeler.

Advertentie
De essentie
  • Ondernemer Filip Balcaen koopt het grootste deel van het belang van het Oostenrijkse Greiner in Recticel. Hij legt meer dan 200 miljoen euro op tafel voor 22,6 procent van de aandelen.
  • Met zijn investering is het negen maanden durende steekspel rond Recticel voorlopig ten einde.
  • Recticel komt terecht in Baltisse, het investeringsvehikel dat Balcaen sinds de verkoop van Balta uitbouwde. Het heeft zowel vastgoed, niet-genoteerde participaties en belangen in beursgenoteerde bedrijven in portefeuille.

De jongste weken was Greiner tot de conclusie gekomen dat aandringen geen zin had en polste het in de markt naar interesse voor zijn Recticel-pakket. Een van de benaderde partijen was Baltisse, het investeringsvehikel van Balcaen. Maar de ondernemer wou niet achter de rug van Recticel opereren. Er waren de jongste weken informele contacten tussen het team van Baltisse en de isolatiegroep.

Greiner verdwijnt ondanks zijn combattieve - sommigen zullen stellen te zelfverzekerde - houding van het toneel. Het bezit nog 4,4 procent van Recticel, dat het op de markt kan verkopen. Op het al verkochte pakket boekte Greiner een meerwaarde van naar schatting 40 à 50 miljoen euro.

Advertentie

Met de instap in Recticel realiseert Balcaen een van zijn grootste deals met Baltisse, het investeringsvehikel dat hij oprichtte na de verkoop van zijn familiale tapijtgroep Balta aan het investeringsfonds Doughty Hanson. Hij spijsde de kas enkele jaren geleden nog wat meer met de verkoop van de vinylspeler IVC aan de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk.

Advertentie

Drie takken

De aandelen Mohawk die hij toen kreeg in ruil voor IVC - boven op een berg cash - vormen sindsdien de hoofdmoot van de tak genoteerde participaties van Baltisse. Balcaen, die het vorig jaar voor bekeken hield bij Mohawk, bezit 3,3 procent van de Amerikaanse vloerbekledingsreus. Dat pakket is tegen de huidige koers bijna 340 miljoen dollar (300 miljoen euro) waard. Ook Recticel wordt in die tak ondergebracht. Daar zitten ook allerhande participaties in die onder de meldingsdrempel en dus onder de radar blijven.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Balcaen, die over zijn instap in Recticel voorlopig geen commentaar kwijt wil, investeert verder in vastgoed en in niet-genoteerde bedrijven (zie grafiek). In de vastgoedpoot zitten retailparken, kantoren en rusthuizen in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten.

De jongste jaren groeide de private-equitydivisie van Baltisse (die voortaan geleid wordt door voormalig IVC-CEO Jan Vergote, red.) fors. Ze heeft onder meer participaties in de producent van luxekaarsen Baobab, het onlineplatform van Ivan Vindevogel rond vitaminen en voedingssupplementen en de specialist in knelpuntberoepen House of Talents. Ze investeerde ook aan de zijde van het investeringsfonds Ergon in enkele dossiers.

Ook de milieutechnologiegroep Desotec had in dat rijtje kunnen staan, maar Balcaen greep in 2017 naast de overname van de snelgroeiende West-Vlaamse parel. Het zuiveringsbedrijf kwam toen in de handen van de private-equityreus EQT. Intussen is Blackstone de eigenaar.

Balcaen zei ooit dat hij verankering 'een idioot en parochiaal begrip' vond. Tegen wil en dank zal hij evenwel als de verankeraar van Recticel worden beschouwd.

Balcaen heeft ook, net als collega-miljardair Marc Coucke, participaties in fondsen van de private-equitygroep Waterland. Hij richtte jaren geleden met enkele bevriende ondernemers de investeringsmaatschappij Pentahold op. Hij bezit een vijfde van de aandelen.

Verankering

Balcaen verklaarde ooit in een gesprek met De Tijd dat hij 'verankering een idioot en parochiaal begrip vindt'. 'Mijn huis is de wereld. Ik ben geen Vlaming, geen Belg, geen Europeaan. Ik ben niets. Ik ben niets van dat alles. De wereld is ons dorp', klonk het toen.

Tegen wil en dank zal hij evenwel als de verankeraar van Recticel worden beschouwd. De ondernemer komt daarmee in het gezelschap van een reeks industriëlen die zich tot verankeraars van het Belgische bedrijfsleven ontpoppen. In dat rijtje staan ook Luc Tack (Picanol, Tessenderlo en Sarens), Charles Beauduin (Vandewiele, Barco), Francis Van Eeckhout (Deceuninck) en Pascal Vanhalst (Mateco, Resilux, Abriso).

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
TotalEnergies sluit stoomkraker in Antwerpse haven, 250 jobs verdwijnen
Energiereus TotalEnergies sluit een van zijn twee stoomkrakers in de Antwerpse haven, waardoor ruim 250 jobs verdwijnen. Maar het bedrijf maakt zich sterk dat er geen ontslagen zullen vallen.
Gesponsorde inhoud