KBC verlaagt rente op Start2Save-rekeningen
KBC verlaagt de rente op enkele hoogrentende spaarrekeningen. De bank duikt daarmee beduidend onder de maximale getrouwheidspremie die ze wettelijk mag bieden.
KBC snijdt op Nieuwjaar in de rente op zijn Start2Save- en Start2Save4-rekeningen, twee formules waarbij klanten maximaal 500 euro per maand kunnen sparen.
De basisrente op beide rekeningen blijft onveranderd op 0,75 procent. Maar de getrouwheidspremie, waarop klanten recht hebben als ze hun geld twaalf maanden op de rekening laten staan, zakt van 1,80 procent naar 1,50 procent. Het beloofde totaalrendement op de Start2Save- en de Start2Save4-rekeningen zakt dus van 2,55 naar 2,25 procent.
De renteverlaging komt er deels omdat de bank daar net als enkele andere toe gedwongen is. De Belgische wet bepaalt namelijk dat de getrouwheidspremie niet meer mag bedragen dan de helft van de maximale basisrente. Die hangt af van het rentetarief van de Europese Centrale Bank en bedraagt vanaf Nieuwjaar 3,40 procent (en de getrouwheidspremie dus 1,70 procent). Door te zakken naar 1,50 procent gaat KBC wel flink onder die maximumgrens.
Belfius had eerder al laten weten dat het vanaf Nieuwjaar de getrouwheidspremie op zijn Fidelity-spaarrekening verlaagt van 1,75 naar 1,70 procent. Om die daling te compenseren besloot de bank tegelijk de basisrente op die rekening te verhogen van 0,25 naar 0,30 procent. ING België en Argenta bieden vandaag ook nog twee rekeningen aan met een getrouwheidspremie van 1,80 procent. Het is nog niet geweten hoe zij hun tarieven zullen aanpassen aan het nieuwe wettelijke maximum.
Eerder op maandag had VDK Bank laten weten dat het op 1 januari de totale rente op zijn Ritme Spaarrekening terugbrengt van 3,15 naar 3,05 procent. De basisrente op die rekening, waarop eveneens hooguit 500 euro per maand kan worden gestort, zakt van 1,40 naar 1,35 procent. De getrouwheidspremie daalt van 1,75 naar 1,70 procent.
Meest gelezen
- 1 De Wever moet op zoek naar kerstbestand na salvo van Bouchez
- 2 Meer belastingvoordeel voor pensioensparen en dividenden
- 3 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 4 5 favoriete aandelen van Roland Van der Elst: 'Er zijn grenzen: dit aandeel noteert tegen een korting van 60 procent!'
- 5 De dubieuze missie van Elon Musk