ING voert als eerste grootbank negatieve rente in
ING België plafonneert vanaf 1 januari 2021 het bedrag op spaarboekjes op 1 miljoen euro en rekent een strafrente aan op zichtrekeningen vanaf 1 miljoen.
Als eerste Belgische grootbank rekent ING België binnenkort de negatieve rente van de Europese Centrale Bank (ECB) door aan vermogende particuliere klanten die grote bedragen cash parkeren. Het volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Puilaetco, ABN AMRO en Triodos Bank.
Wat heeft ING België beslist?
ING beperkt begin volgend jaar het bedrag dat particuliere klanten op gereglementeerde spaarrekeningen kunnen plaatsen tot 1 miljoen euro. Alles boven dat bedrag wordt overgeschreven naar een zichtrekening. Op die zichtrekening bedraagt de rente 0 procent tot 1 miljoen. Voor hogere bedragen bedraagt de rente -0,5 procent.
Banken moeten minstens 0,11 procent rente betalen op gereglementeerde spaarboekjes.
Belgische banken moeten op gereglementeerde spaarrekeningen een rente van minstens 0,11 procent uitbetalen. Die rente omvat een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent voor bedragen die minstens twaalf maanden op de rekening blijven staan. ING beklemtoont dat het voor bedragen tot 1 miljoen 0,11 procent rente blijft betalen op gereglementeerde spaarrekeningen.
Voor bedrijven hanteerde ING sinds 2016 al negatieve rentes voor rekeningen van bedrijven met zeer grote deposito's. Vanaf 1 januari 2021 komt er een negatieve rente van -0,5 procent voor bedragen vanaf 1 miljoen euro.
ING merkt op dat de rente geldt per rekening, niet per klant. Dat doet de vraag rijzen of klanten de nieuwe maatregelen kunnen omzeilen door meerdere rekeningen te openen. 'Die kans bestaat, maar er zijn wellicht betere alternatieven', zegt een woordvoerder. 'Onze relatiebeheerders zullen met de klant bekijken welke alternatieven aansluiten bij zijn doelstellingen, bijvoorbeeld beleggen of investeren in vastgoed.'
Hoeveel klanten worden getroffen?
'Minder dan 1 procent van de bedrijfsklanten en minder dan 0,1 procent van de particuliere klanten hebben een saldo van meer dan 1 miljoen euro per rekening', zegt ING. 'Dat betekent dat het merendeel van de klanten niet te maken krijgt met de negatieve rente die is aangekondigd.'
Waarom voert ING een negatieve rente in?
ING verwijst naar de negatieve rente op de financiële markten. Die negatieve rente is een gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank. Banken die te veel cash parkeren bij de ECB moeten een strafrente van 0,5 procent betalen. Die kosten rekent ING binnenkort door aan klanten die veel cash bij de bank aanhouden. Veel banken hebben te veel cash omdat de ECB massaal obligaties opkoopt.
Is ING de eerste Belgische bank die negatieve rente toepast?
Nee. Puilaetco heeft eind vorig jaar als eerste Belgische bank negatieve rente ingevoerd voor een klein aantal vermogende klanten. De private bank rekent een strafrente van 0,5 procent aan aan klanten die meer dan 5 miljoen cash aanhouden.
Ook Puilaetco, ABN AMRO en Triodos passen voor grote bedragen negatieve rentes toe of zijn dat van plan.
Ook ABN AMRO België past sinds enige tijd een negatieve rente toe, vernam De Tijd. Maar de bank wil geen details meedelen. 'We bekijken dat geval per geval. Het gaat om een zeer beperkt aantal particuliere klanten die grote hoeveelheden cash aanhouden en bij de bank weinig tot geen beleggingen hebben.'
Triodos Bank zet op 7 december alle gereglementeerde spaarrekeningen om in niet-gereglementeerde spaarrekeningen. De rente op die niet-gereglementeerde rekeningen bedraagt 0 procent en vanaf 500.000 euro -0,5 procent.
Enkele onlinebrokers passen veel sneller negatieve rentes toe op cashtegoeden. DeGiro stort cash vanaf 2.500 euro door naar een geldmarktfonds, dat een negatief rendement heeft. BinckBank rekent een strafrente aan vanaf 25.000 euro. Er is wel een hogere vrijstelling voor zeer actieve klanten. Bij Lynx is de rente vanaf 100.000 euro gelijk aan de Eonia (daggeldrente) min 0,25 procentpunt. Daardoor bedraagt de rente er zowat -0,7 procent.
Zullen andere banken het voorbeeld van ING volgen?
BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius, Argenta, AXA Bank, Rabobank.be en Bpost Bank zeggen dat ze niet van plan zijn negatieve rentes in te voeren voor particuliere klanten. De meeste banken plannen evenmin een maximumbedrag voor spaarboekjes. AXA hanteert nu al een plafond van 1 miljoen per spaarproduct per klant en van 1 miljoen per klant voor alle betaalrekeningen.
KBC merkt wel op dat het de negatieve rente sinds kort doorrekent aan de meeste rechtspersonen en institutionele klanten met veel cash op de rekening. Natuurlijke personen blijven uitgesloten.
Wat doen banken in de buurlanden?
ING Nederland rekent nu al vanaf 1 miljoen euro een strafrente aan van 0,5 procent op verscheidene betaal- en spaarrekeningen. De bank zal die strafrente vanaf begin 2021 toepassen boven 250.000 euro. ABN AMRO Nederland past een negatieve rente toe vanaf 2,5 miljoen euro. Verscheidene Duitse banken rekenen strafrentes aan vanaf 100.000 euro.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Topinvesteerders klimmen aan boord bij Waalse techparel Odoo
- 5 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf