Belgen zetten 8 miljard vers geld op spaarboekjes ondanks bijna-nulrente
Hoewel de meeste spaarboekjes amper 0,11 procent rente opbrengen, versnelt de instroom van vers geld. In de eerste helft van dit jaar stegen de tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen met minstens 8,4 miljard euro. Dat is de grootste toename sinds 2013.
Er staat een recordbedrag van 279 miljard op spaarboekjes, leert een rondvraag van De Tijd bij twaalf banken.
Er zijn meerdere redenen waarom spaarboekjes zo populair zijn. ‘Door de aanhoudende extreem lage marktrente zijn er weinig alternatieven voor het boekje’, zegt BNP Paribas Fortis. Veilige spaarproducten zoals kasbons en termijnrekeningen brengen niet of nauwelijks meer op dan een spaarboekje. Hetzelfde geldt voor veel obligaties. De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte maandag naar 0,02 procent, het laagste peil ooit.
Parkeerstrook
Verscheidene banken melden dat spaarders de opbrengst van vervallende kasbons, termijnrekeningen en obligaties op spaarboekjes parkeren. Veel spaarders wachten al maanden zo niet jaren op een stijging van de langetermijnrente, voorlopig tevergeefs.
Ook het onzekere politieke en economische klimaat en de forse daling van de aandelenmarkten eind 2018 hebben geld naar de spaarboekjes doen stromen. ‘Beleggers zijn op hun hoede en stellen zich voorzichtig op’, zegt Crelan. ‘Ze verkiezen stabiliteit met een lage opbrengst boven volatiliteit en risico’s.’
Niet alle spaarders beseffen dat de koopkracht van hun spaargeld dit jaar met 1,5 procent daalt.
Voorts zetten veel Belgen meer geld opzij omdat de taxshift en hogere lonen hun koopkracht in 2019 meer doen stijgen dan de voorbije jaren. ‘De gezinnen passen hun uitgaven slechts geleidelijk aan hun stijgende inkomen aan’, zegt de Nationale Bank. De gezinnen sparen dit jaar 12,7 procent van hun inkomen, tegenover 11,7 procent in 2018.
Fiscale vrijstelling
Ten slotte blijft het spaarboekje profiteren van zijn klassieke troeven: veiligheid, fiscaalvriendelijkheid en beschikbaarheid. Spaartegoeden zijn tot 100.000 euro gedekt door de depositogarantie en de rente is tot 980 euro vrijgesteld van roerende voorheffing.
Niet alle spaarders beseffen dat de koopkracht van hun spaargeld daalt. Als we veronderstellen dat een spaarboekje gemiddeld 0,2 procent rente opbrengt en dat de inflatie dit jaar 1,7 procent bedraagt, bedraagt de reële spaarrente -1,5 procent. Dat betekent dat de koopkracht van het geld op spaarboekjes in 2019 met 4,2 miljard euro daalt.
Onderschatting
De koopkracht van spaargeld zal ook de komende jaren dalen. KBC en Deutsche Bank zetten maandag het mes in de rente op hun hoogrentende spaarboekjes, omdat de Europese Centrale Bank van plan is de rente nog verder te verlagen. ‘Wij denken dat er de komende jaren geen verhoging van de spaarrrente in zit’, waarschuwt Argenta. ‘Sterker nog, de rente kan nog heel lang heel laag blijven.’
Overigens onderschatten de cijfers van het spaarboekje de hoeveelheid cash die de Belgen bezitten. Veel spaarders doen niet meer de moeite geld van hun zichtrekening naar hun spaarrekening over te schrijven. Daardoor zijn de tegoeden op zichtrekeningen gestegen naar 97 miljard euro.
Meest gelezen
- 1 Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie federale regering uit
- 2 Arco belegt bij federale overheid en banken
- 3 Havens Antwerpen-Brugge en Rotterdam gaan samenwerken: 'In Europa elkaar de tent uit concurreren is gewoon niet slim'
- 4 Hendrik Bogaert (ex-CD&V) verkoopt uitzendkantoor en wordt investeerder
- 5 AG Insurance en Belfius verhogen rente op spaarverzekering