Advertentie

VW vreest tot 2026 onrust op grondstoffenmarkt

Volkswagen-CEO Herbert Diess heeft na de coronacrisis en de chiptekorten zijn handen vol met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. ©Sven Hoppe/dpa

De grootste autobouwer van Europa houdt er rekening mee dat het tot 2026 kan duren voor de huidige crisis in de grondstoffenindustrie is verwerkt.

Dat zei Volkswagen-CEO Herbert Diess dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de Volkswagen-groep (VW, Audi, Porsche, Skoda, Seat...). Volkswagen worstelt al geruime tijd met de snel stijgende prijzen van grondstoffen in het algemeen en nikkel, aluminium en palladium in het bijzonder.

Volkswagen zit volop in de omslag van het bouwen van auto's met een verbrandingsmotor naar e-auto's. Voor de batterijen van die elektrische auto's is veel nikkel nodig en juist daarvan is de prijs de afgelopen tijd enorm omhooggeschoten.

Advertentie

Vorige week was de stijging zelfs zo spectaculair dat de handel in het metaal op de toonaangevende nikkelbeurs LME in Londen werd opgeschort. De hoge prijzen dreigen elektrische auto's duurder te maken en daarmee de doorbraak van emissievrije voertuigen te vertragen.

Voorts gebruikt VW veel aluminium voor de carrosserieën van zijn auto's en is palladium onmisbaar in de katalysatoren en roetfilters van de benzine- en dieselmotoren.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Volkswagen verwacht dat de volatiliteit op de grondstoffenmarkt in ieder geval tot 2026 aanhoudt. 'Door de oorlog in Oekraïne hebben we onze vooruitzichten moeten herzien', zei Diess dinsdag. Vrijdag had Diess in een interview met Financial Times al gezegd dat hij ervan uitgaat dat de oorlog in Oekraïne een grotere impact op de mondiale economie zal hebben dan de coronapandemie.

Advertentie

Kabelbomen

Door de oorlog in Oekraïne worstelt de VW-groep ook met een groot tekort aan kabelbomen, die normaal gesproken door onderaannemers in Oekraïne worden gemaakt.

Die fabrieken liggen door de oorlog stil, waardoor niet alleen Volkswagen, maar bijna alle Duitse autofabrieken hun productie in ieder geval gedeeltelijk hebben moeten stopzetten. Alleen al op het Volkswagen-hoofdkantoor in Wolfsburg is een crisiscel van 150 mensen continu in de weer om alternatieven te vinden voor de ontbrekende Oekraïense kabelbomen.

150
mensen
Op het Volkswagen-hoofdkantoor in Wolfsburg werkt een crisiscel van 150 mensen aan het oplossen van het tekort aan kabelbomen.

Diess liet weten dat als gevolg van de onderdelentekorten de productie van 'meer dan 100.000 auto's' van Europa naar de VS en China is verplaatst. 'We kunnen de specifieke impact van de oorlog op onze business nog niet precies inschatten, maar we moeten overwegen extra te investeren in productiecapaciteit in de VS en in China', aldus de Volkswagen-CEO.

Boerenjaar

Ondanks de coronacrisis en het aanhoudende chiptekort heeft de Volkswagen-groep een boerenjaar gedraaid. De omzet steeg met 12 procent tot 250 miljard euro en daarop werd een nettowinst van 15,5 miljard euro gemaakt. Die komt voor een belangrijk deel op het conto van de premiumdochters Audi en Porsche.

Vooral de cijfers van Porsche maakten indruk: de operationele winst bij het sportwagenmerk steeg in 2021 met een kwart tot 5 miljard: bijna even hoog als bij het veel grotere Audi (5,5 miljard euro). Audi verkocht vorig jaar bijna 6 keer zoveel auto's als Porsche.

De essentie
  • Volkswagen heeft ondanks de coronacrisis en het chiptekort een prima jaar achter de rug.
  • Wel vreest het concern de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende turbulentie op de grondstoffenmarkt.
  • Het tekort aan kabelbomen uit Oekraïne heeft al geleid tot het verplaatsen van de productie van meer dan 100.000 auto's naar VW-fabrieken in de VS en China.

Ondanks de geopolitieke turbulentie bevestigde Volkswagen dinsdag zijn voornemen om het erg rendabele Porsche nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

VW zegt dat het tekort aan halfgeleiders vorig jaar ten koste ging van de productie van 2 miljoen auto's. Het concern monteerde de schaarse chips vooral in de auto's waarop het het meeste geld verdient. Dat zijn doorgaans de duurdere modellen van de premiumdochters.

Dat ging ten koste van het volumemerk Volkswagen. Dat zag zijn verkoop vorig jaar met 8 procent dalen tot 3,9 miljoen auto's. Wel herstelden de operationele marge en winst vorig jaar wel na het eerste coronajaar 2020 tot respectievelijk 3,3 procent en 2,5 miljard euro.

Voor dit jaar rekent Diess erop dat Volkswagen 5 tot 10 procent meer auto's kan maken en verkopen dan vorig jaar, en dat de omzet met 8 tot 13 procent stijgt.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
TotalEnergies sluit stoomkraker in Antwerpse haven, 250 jobs verdwijnen
Energiereus TotalEnergies sluit een van zijn twee stoomkrakers in de Antwerpse haven, waardoor ruim 250 jobs verdwijnen. Maar het bedrijf maakt zich sterk dat er geen ontslagen zullen vallen.
Gesponsorde inhoud