Volvo Cars schrapt doelstelling om tegen 2030 alleen nog elektrische wagens te bouwen
De Zweedse autobouwer Volvo, die ook een grote productiesite heeft in Gent, houdt niet langer vast aan zijn doelstelling om tegen 2030 alleen nog elektrische wagens te bouwen. Ook andere autobouwers stelden hun plannen inzake elektrische voertuigen al bij.
Volvo heeft woensdag zijn belofte geschrapt om tegen 2030 enkel nog e-auto's te produceren. Het Zweedse bedrijf gaat er nu van uit dat 90 tot 100 procent van zijn wereldwijde verkoop tegen 2030 zal bestaan uit stekkerauto's: volledig elektrisch of plug-in hybride. De overige 0 tot 10 procent zou 'mild hybride' modellen betreffen, 'indien nodig'.
Betaalbaarheid, zorgen over laadinfrastructuur en actieradius wegen op de verkoop van elektrische wagens.
Veel autofabrikanten zien een groeiende vraag naar hybride auto's, wat heeft geleid tot een strategische verschuiving in een sector die aanvankelijk van plan was om hybrides uit te faseren ten gunste van volledig elektrische voertuigen. Een trage introductie van laadinfrastructuur en zorgen van bestuurders over de actieradius van elektrische voertuigen zijn enkele redenen waarom kopers de voorkeur geven aan de vaak meer betaalbare en handige hybrides.
Volvo Cars, dat voor het grootste deel eigendom is van het Chinese Geely, zei dat het reageerde op veranderende marktomstandigheden en klanteneisen. Daarmee volgt de automaker het voorbeeld van onder meer Mercedes-Benz en Volkswagen.
Invoerheffingen
Volvo houdt ook rekening met nadelige effecten van de invoerheffingen die de Europese Unie en de Verenigde Staten opleggen aan de Chinese auto-industrie vanwege oneerlijke concurrentie. Het bedrijf maakt elektrische modellen in China die waarschijnlijk getroffen zullen worden door die tarieven.
In juli verlaagde Volvo zijn verkoopprognose voor voertuigen voor dit jaar lichtjes, vanwege de Europese heffingen. In juni stelde het bedrijf al de leveringen van de kleine elektrische SUV EX30 aan de VS uit tot volgend jaar, nadat Washington plannen had aangekondigd om Chinese e-voertuigen een tarief van meer dan 100 procent op te leggen.
Volvo zet in op zijn elektrische SUV EX90 om de vraag in de komende maanden te versterken. Het bedrijf is begonnen met het verzenden van het model naar retailers in de VS en Europa, waarbij de eerste klanten hun auto's naar verwachting voor het einde van deze maand zullen ontvangen.
Vervuiling
Het bedrijf heeft banen geschrapt in Zweden om kosten te besparen. Volvo waarschuwde ook dat het mogelijk meer zal vervuilen vanwege de gewijzigde doelstellingen, en zei dat het streeft naar een vermindering van de koolstofdioxide-uitstoot per auto met 65 procent tot 75 procent tegen 2030. Eerder mikte het op een vermindering van 75 procent.
De overgang naar elektrificatie zal niet lineair verlopen, en klanten en markten bewegen zich in verschillende snelheden.
Tegen 2025 verwacht Volvo Cars nu dat geëlektrificeerde auto's, waaronder zowel volledig elektrische als hybrides, goed zullen zijn voor 50 tot 60 procent van de verkoopvolumes. Het vorige doel voor 2025 was ten minste 50 procent volledig elektrische auto's, en de rest hybrides.
'We zijn vastberaden in ons geloof dat onze toekomst elektrisch is', zei CEO Jim Rowan. 'Het is echter duidelijk dat de overgang naar elektrificatie niet lineair zal verlopen, en klanten en markten bewegen zich in verschillende snelheden.' Het bedrijf riep ook op tot een 'sterker en stabieler' overheidsbeleid om de elektrificatie te ondersteunen.
De directie van de Gentse Volvo-fabriek ziet op korte termijn geen reden om haar toekomstplannen bij te stellen. Volvo Car Gent heeft de voorbije jaren stevig geïnvesteerd in de productie van elektrische wagens.
'Volvo Car Gent zet zijn elektrificatieplannen verder en blijft met twee volledig elektrische modellen in productie en een derde op komst een van de voortrekkers binnen Volvo Cars wat betreft elektrificatie', communiceert de Gentse fabriek woensdag.
Vandaag wordt het succesmodel EX40 er gebouwd en zijn variant, de EC40. 'En de nieuwe EX30, die vanaf volgend jaar ook in onze fabriek wordt gebouwd, behoort intussen tot de best verkopende volledig elektrische voertuigen in Europa', zegt de directie nog. De Gentse fabriek bouwde eerder dit jaar de allerlaatste dieselwagen, een V60. Die wordt er wel nog in een hybridevariant gebouwd.
Volvo Car Gent is een van de belangrijkste industriële werkgevers van Vlaanderen, met zowat 7.000 personeelsleden.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit