Welke Belgische miljardairs staan net als Taylor Swift op de rijkenlijst van Forbes?
Uit de jaarlijkse miljardairsranking van het Amerikaanse zakenblad Forbes blijkt dat 2024 een topjaar is voor de allerrijksten. Bernard Arnault, van het luxeconcern LVMH, staat bovenaan in de lijst. Bekende nieuwkomers zijn Taylor Swift en OpenAI-topman Sam Altman.
'Het was een geweldig jaar voor de rijksten ter wereld, met meer miljardairs dan ooit tevoren', stelde Forbes. Volgens de berekeningen van het zakenblad telt de wereld 2.781 miljardairs. Dat zijn er 141 meer dan vorig jaar en 26 meer dan het vorige record uit 2021. Samen zijn ze goed voor een vermogen van 14.200 miljard dollar, 2.000 miljard meer dan het vorige record van 2021.
- Het zakenblad Forbes heeft zijn jaarlijkse miljardairslijst uitgebracht. Daaruit blijkt dat er wereldwijd 2.781 miljardairs zijn, die een collectief vermogen hebben van 14.200 miljard dollar (13.177 miljard euro). De afgelopen tien jaar steeg het kapitaal van de miljardairs met 120 procent.
- De eerste Belg op de erelijst prijkt op plaats 298. Het gaat om de 76-jarige ultradiscrete zakenman Eric Wittouck. Volgens Forbes telt ons land tien miljardairs.
- De AI-goudkoorts leidt tot een dozijn nieuwe namen in de lijst, onder wie Sam Altman, de CEO van OpenAI. De beroemdste nieuwkomer in de lijst is allicht de zangeres Taylor Swift.
Opvallend is dat er sinds dit jaar liefst 14 personen deel uitmaken van de illustere '100 miljard-club', mensen met een kapitaal van 12 cijfers. Tot 2021 vergaarde enkel Amazon-oprichter Jeff Bezos zoveel geld. De lucky few zijn in totaal 2.000 miljard dollar waard, wat betekent dat 0,5 procent van de 2.781 miljardairs ter wereld 14 procent van het vermogen van alle miljardairs op aarde in handen heeft.
Rijkste man ter wereld
De rijkste man ter wereld is voor het tweede jaar op rij de Fransman Bernard Arnault, oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) - het luxeconglomeraat achter merken als Louis Vuitton, Tiffany & Co. en de make-upgigant Sephora. Met 233 miljard dollar is hij 38 miljard meer waard dan de nummer 2, Elon Musk (het tuimelende Tesla-aandeel ten spijt). Bezos sluit de top 3 af, met een vermogen van naar schatting 194 miljard dollar.
Hoewel twee op de drie miljardairs rijker zijn dan een jaar geleden, deed niemand het zo goed als Mark Zuckerberg. Dankzij een verdriedubbeling van het Meta-aandeel, een kostenbesparende ontslagronde en investeringen in artificiële intelligentie (AI) is zijn vermogen in een jaar tijd met 116,2 miljard dollar gegroeid tot een geschatte 177 miljard dollar.
- Bernard Arnault | 233 miljard dollar | luxeconcern LVMH
- Elon Musk | 195 miljard dollar | Tesla, Space X
- Jeff Bezos | 194 miljard dollar | Amazon
- Mark Zuckerberg | 177 miljard dollar | Meta
- Larry Ellison | 141 miljard dollar | softwaregigant Oracle
- Warren Buffett | 133 miljard dollar | investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway
- Bill Gates | 128 miljard dollar | Microsoft
- Steve Ballmer | 121 miljard dollar | Microsoft
- Mukesh Ambani | 116 miljard dollar | Indiaas conglomeraat Reliance Industries
- Larry Page | 114 miljard dollar | Google
Om de ranglijst op te stellen baseerde Forbes zich op aandelen- en wisselkoersen. Bij de meeste miljardairs zit het overgrote deel van hun rijkdom in hun bedrijf, in de vorm van aandelen. Het leeuwendeel van hun vermogen is dus vrij makkelijk te traceren. Aandelen in private bedrijven waardeert Forbes naar eigen zeggen door ze te vergelijken met sectorgenoten.
Belgen
Tot op zekere hoogte blijft dat wat nattevingerwerk. Neem het vermogen van de ultradiscrete zakenman Eric Wittouck, die zijn fortuin verdiende met Tiense Suiker. Volgens Forbes is hij met een slordige 8,5 miljard dollar of 7,8 miljard euro de rijkste Belg. De website De Rijkste Belgen schat zijn vermogen echter eerder op 10,8 miljard euro. Omdat het verdeeld zit over verschillende vennootschappen en stichtingen, is de evolutie van dat vermogen moeilijk in te schatten. De waarde van bepaalde investeringen of participaties komt vaak pas naar buiten wanneer een bedrijf naar de beurs trekt.
Tot op zekere hoogte blijft het opstellen van een miljardairslijst wat nattevingerwerk.
Er staan nog negen andere Belgen op de lijst: Fernand Huts (Katoen Natie), Catheline Périer-D'Ieteren en Nicolas D'Ieteren (van de autodienstengroep D'Ieteren), Pierre van der Mersch (die bekendstaat als de 'Belgische Warren Buffett'), Theo Roussis (van het plasticimperium Ravago), Alexandre Van Damme (AB InBev-telg), Ségolène en Gérald Frère (kinderen van de industrieel Albert Frère) en Fabien Pinckaers (oprichter van het softwarebedrijf Odoo).
AI en Rusland
De AI-goudkoorts van het voorbije jaar was goed voor een dozijn nieuwkomers. Het ondernemerskoppel Charles Liang en Sara Liu, de oprichters van de AI-beursvedette Super Micro Computer zijn respectievelijk 6,1 miljard en 1,3 miljard dollar waard. Ook Lisa Su, de CEO van de chipmaker AMD, Michelle Zatlyn, de 45-jarige Canadese oprichtster van het cybersecuritybedrijf Cloudflare, en Sam Altman van OpenAI betreden volgens Forbes de miljardairsclub.
Forbes zoomde voorts in op het vermogen van Russische miljardairs. Ook zij boeren goed. De rijkste Russen voegden in totaal 72 miljard dollar aan hun fortuin toe. Hun gezamenlijke waarde kwam daardoor uit op 577 miljard dollar. Bovenaan in de lijst staat de oligarch Vagit Alekperov, de voormalige topman van oliegigant Lukoil.
In 2021, voor de Russische invasie van Oekraïne, schatte Forbes de totale rijkdom van de Russische miljardairs nog op 606 miljard dollar. Door westerse sancties daalde hun totale vermogen tot 353 miljard dollar in 2022. Het herstel van de voorbije jaren is volgens Forbes te danken aan de hoge grondstoffenprijzen, de Russische oorlogseconomie en de dalende impact van de sancties.
Celebrity's
Ook beroemdheden worden steeds rijker. Popidool Taylor Swift heeft op haar 34ste zo'n 1,1 miljard dollar of 1,02 miljard euro vergaard. Een groot deel van dat vermogen heeft ze te danken aan de recordbrekende eerste etappe van haar Eras-tour. Volgens Forbes is Swift de eerste muzikant die miljardair is geworden met haar muziekcatalogus en optredens alleen.
Collega-muzikanten Rihanna en Jay-Z haalden de lijst dit jaar opnieuw, maar niet helemaal dankzij hun muziekcarrière. Rihanna lanceerde in 2017 haar succesvolle cosmeticamerk Fenty Beauty. Jay-Z is zowel rapper als ondernemer. Hij heeft een eigen cognac- en champagnemerk, is een fervent kunstverzamelaar en eigenaar van de streamingdienst Tidal en het entertainmentbedrijf Roc Nation.
Meest gelezen
- 1 De must-reads van het weekend
- 2 Vlaams minister Annick De Ridder: 'Ik zit hier niet om de Vlaming cadeaus te geven'
- 3 Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
- 4 Ondernemer Marc Coucke: ‘Politici vragen me soms om advies. Maar of ze luisteren, weet ik niet’
- 5 Nieuwe supernota van formateur De Wever valt niet overal even goed