Advertentie

Europese consensus over Lagarde groeit

In Europa groeit de consensus om de Franse minister van Financiën Christine Lagarde voor te dragen als directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds. Zowel Angela Merkel als George Osborne loofde dit weekend de landgenote van de afgetreden Dominique Strauss-Kahn. Al groeit daarmee ook de tweespalt met de groeilanden. Mexico draagt zijn centraal bankier Agustín Carstens voor.

In Europa scharen zich steeds meer landen achter de nog altijd officieuze kandidatuur van de Franse minister van Financiën. Zondag kreeg Christine Lagarde openlijk de steun van haar Britse ambtgenoot George Osborne.

'We steunen haar omdat ze de beste persoon voor de baan is. En persoonlijk denk ik dat het heel goed zou zijn om voor het eerst in de zestigjarige geschiedenis van het IMF een vrouwelijke directeur-generaal te hebben', liet Osborne zondag in een korte verklaring weten.

Advertentie

Daarmee groeit niet alleen in de eurozone, maar in heel Europa de consensus voor Lagarde. Zaterdag hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, hun steun voor Lagarde niet onder stoelen of banken gestoken.

‘Als mevrouw Lagarde beslist kandidaat te zijn, dan zou dat voor Europa de beste kans betekenen om de post van directeur-generaal van het IMF opnieuw in te vullen’, zei Schäuble in een interview in de Duitse krant Bild am Sonntag.

Merkel

Schäuble steekt de loftrompet over zijn Franse ambtgenoot. 'Christine Lagarde is als persoon perfect geschikt voor deze post. Ze wordt in de hele financiële wereld gerespecteerd en gewaardeerd.'

Daarmee lijkt de Duitse regering een waar offensief te starten om ervoor te zorgen dat de functie van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds in Europese handen blijft. Bondskanselier Angela Merkel zei zaterdagmiddag dat Lagarde ‘een zeer ervaren persoon is van excellent statuur’ en dat ‘er binnen het IMF brede steun is voor een kandidaat uit Europa’.

Oostenrijk

In een interview met de radiozender Ö1 brak ook de Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, een lans voor Lagarde als opvolger van de donderdag opgestapte Dominique Strauss-Kahn. ‘Ik kan me haar kandidatuur heel goed voorstellen. Ze is buitengewoon competent’, zei Fekter.

En maandag schaarde ook de Nederlandse regering zich achter een kandidatuur van Lagarde. 'Het is uiterst belangrijk dat Europa slechts één kandidaat voordraagt. Ik zou het erg goed vinden als die kandidaat Christine Lagarde zou zijn. Als zij het wordt, dan heeft ze mijn volledige steun', zei de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Advertentie

Reynders

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders gaf zondag nog eens te kennen dat hij ook wel geïnteresseerd is om Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het IMF. 'Dat soort functies weiger je niet', zei de MR-politicus. Reynders meent over mooie adelbrieven te beschikken. Hij wees erop dat hij al sinds 1999 minister van Financiën is in ons land. 'En als je, zoals ik, twaalf jaar om de tafel hebt gezeten bij het IMF, is het zeker een interessante baan, een baan waar je politieke en economische invloed kan hebben', zei Reynders in een gesprek met de Franstalige omroep RTBF.

Reynders gaf wel toe dat Lagarde 'zeer duidelijk' favoriet is. Hij herinnerde er wel aan dat Frankrijk sinds de oprichting van het IMF in 1944 al 34 jaar beslag legde op de topjob bij het IMF.

Mogelijk hoopt Reynders in beeld te komen als Europees kandidaat voor de topjob bij het IMF als zou blijken dat Lagardes juridische beslommeringen in eigen land haar parten spelen in de race om de opvolging van DSK.

Het Hof van Justitie van de Republiek, het orgaan dat in Frankrijk onderzoek doet naar misdrijven begaan door regeringsleden tijdens de uitoefening van hun functie, buigt zich momenteel over de vraag of Lagarde zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik in een zaak tussen de zakenman Bernard Tapie en de financiële instelling Crédit Lyonnais. 

Deauville

Mogelijk komt er al meer duidelijkheid over de opvolging van DSK op de G8-top, die eind deze week in Deauville plaatsvindt. Al blijven de groeilanden erop aandringen de topfunctie voor het eerst aan een niet-Europeaan toe te kennen.

Mexico is het eerste land dat officieel een kandidaat-opvolger voor de Fransman Dominique Strauss-Kahn naar voren schuift. 'We dragen de gouverneur van de Mexicaanse centrale bank, Agustín Carstens, voor om de functie van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds op zich te nemen', liet de Mexicaanse minister van Begroting, Ernesto Cordero, zondagavond weten.

Volgens Mexico heeft Carstens enkele goede troeven in handen. Het Latijns-Amerikaanse land wijst er onder meer op dat de centraal bankier geen onbekende is in Washington. Tussen maart 2007 en oktober 2009 was hij al actief bij het IMF en zijn zusterinstelling, de Wereldbank.

Ontslag

De functie van directeur-generaal van het IMF kwam vorige week donderdag vrij. Toen diende de Fransman Dominique Strauss-Kahn zijn ontslag in nadat hij in opspraak gekomen was door een seksschandaal.

Enkele uren na het ontslag van DSK startte de raad van bestuur van het IMF de opvolgingsprocedure op. Tussen 23 mei en 10 juni kunnen de lidstaten van het IMF kandidaten voor de topfunctie voordragen. Tegen eind juni hoopt de financiële instelling een opvolger te kunnen voorstellen.

De voorbije dagen benadrukken heel wat opkomende economieën zoals Mexico, Brazilië, India en China dat tijdens het selectieproces de merites van de kandidaten zwaarder moeten wegen dan de nationaliteit.

Europa

Dat was een duidelijke waarschuwing aan het adres van Europa. Sinds 1946 heeft de raad van bestuur van het IMF steeds bij consensus een Europeaan benoemd als directeur-generaal van het IMF; de Verenigde Staten leveren traditioneel de nummer twee.

Maar de groeilanden zijn niet van plan dit keer de toppost bij het IMF zomaar op een presenteerblaadje aan Europa aan te bieden. Ook al is Mexico tot nu toe het enige groeiland dat ook effectief een kandidaat naar voren heeft geschoven.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Grootaandeelhouder Hein Deprez, de bezieler van Greenyard, heeft een financiële bondgenoot in de arm genomen om het bedrijf van de beurs te halen.
Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
Hein Deprez, de sterke man en oprichter van Greenyard, wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.
Gesponsorde inhoud