Advertentie

Fortis zal na implosie gewicht in Bel20 zien verdubbelen

Bij de jaarlijkse herschikking van de Bel20 zal Fortis Holding haar gewicht in de Brusselse beursgraadmeter ruim zien verdubbelen. Bij de huidige koersen zal het gewicht in de index van 1,7 procent naar 4 procent klimmen. Dat leert een berekening van de redactie. Het lijkt bizar dat Fortis na zijn implosie een hoger gewicht in de Bel20 krijgt. Toch is het een logische toepassing van het Bel20-reglement.

(tijd) - Fortis startte 2008 als een binationale bank- en verzekeringsgigant met een beurswaarde van 40 miljard euro. Bijgevolg topte de Brusselse beurs het toenmalige zwaargewicht Fortis bij de jaarlijkse Bel20-herschikking af op het maximumgewicht van 15 procent, terwijl het aandeel zonder aftopping 22 procent zou geweest zijn.

Fortis eindigde 2008 als een ontmantelde holding met nog wat internationale verzekeringsactiviteiten en een grote portefeuille rommelkredieten. Die onaantrekkelijke mix waarderen beleggers nog op een goede 2 miljard euro. Dat is 95 procent minder dan een jaar geleden, maar wel nog steeds uiterst comfortabel boven de minimale (vrij verhandelbare) beurswaarde van 384 miljoen euro nodig voor het Bel20-behoud. Dus zal Fortis ook na de implosie in de Bel20 blijven noteren, ongetwijfeld tot frustatie van de vele (ex-)beleggers die liever niet te veel aan het Fortis-débacle worden herinnerd.

Advertentie

Integendeel, door de implosie zal Fortis bij de komende Bel20-herschikking niet meer ‘afgetopt’ worden, waardoor het aantal Fortissen in de Bel20-aandelenkorf zal stijgen.  Dat aantal zal bovendien nog extra fors stijgen door een tweede effect van de implosie: GDF Suez blijft nu immers als enig Bel20-zwaargewicht over. Zonder de jaarlijkse aftopping zou de Franse nutsgroep nu 47 procent  van de Bel20 uitmaken.

Bijgevolg wordt GDF zwaar afgetopt van de huidige 24 procent nu tot het nieuwe plafond van 12 procent. Dat allemaal ten voordele van de overige Bel20’ers, Fortis op kop.    

KVS

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Grootaandeelhouder Hein Deprez, de bezieler van Greenyard, heeft een financiële bondgenoot in de arm genomen om het bedrijf van de beurs te halen.
Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
Hein Deprez, de sterke man en oprichter van Greenyard, wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.
Gesponsorde inhoud