Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Schade door de gladde weg? Wie draait er voor op?

Wie betaalt de schade als uw wagen door het gladde wegdek aan het slippen gaat? Staat u zelf in voor de gevolgen of kunt u voor de opgelopen schade een vergoeding vragen van iemand anders?
Het Vlaamse Gewest en de gemeenten moeten de wegen veilig houden. Maar dat betekent nog niet dat alle wegen bij ijzelvorming meteen met zout moeten bestrooid zijn.
Het Vlaamse Gewest en de gemeenten moeten de wegen veilig houden. Maar dat betekent nog niet dat alle wegen bij ijzelvorming meteen met zout moeten bestrooid zijn. ©ANP

Een glad wegdek leidt tot een groter aantal ongevallen, zoals deze week nog maar eens bleek. Meestal blijft de schade beperkt tot wat blikschade,  zoals een kras of een deuk in het koetswerk.

Hebt u een omniumverzekering, dan is er geen reden tot bezorgdheid. Uw verzekeringsmaatschappij zal de schade vergoeden. 'Het is wel mogelijk dat u de vrijstelling zelf moet betalen', melden de juristen van de website Overtreding.be. 

Advertentie

Maar wat als u geen omniumverzekering hebt? Dan moet in eerste instantie worden onderzocht wie aansprakelijk is voor het ongeval.

- U bent zelf aansprakelijk als u uw snelheid niet hebt aangepast aan de staat van de weg en aan de weersomstandigheden. Wie tegen hoge snelheid over gladde wegen scheert, begaat een fout.   Als u dan een ander voertuig aanrijdt en daarbij schade berokkent, dan zal uw verzekeraar de schade vergoeden die door uw foutief rijgedrag is veroorzaakt bij de andere weggebruiker. Voor uw eigen schade , dient u zelf in te staan. 

- Als een andere chauffeur door zijn onaangepast rijgedrag schade berokkent aan uw auto, dan zal zijn verzekeringsmaatschappij uw schade vergoeden. 

- Doorgaans is het niet zo'n eenvoudige klus om de overheid aansprakelijk te stellen "omdat er nog geen zout op de wegen is gestrooid".

De overheid is weliswaar verplicht om de wegen veilig te houden. Voor de gemeentewegen rust die verplichting op de gemeente. Gaat het om gewestwegen zoals de snelwegen of de wegen die beginnen met een letter zoals R of N, dan staat het Vlaamse Gewest in voor het beheer van die wegen. 

Advertentie

Maar die veiligheidsverplichting betekent nog niet dat de overheid al die wegen , bij het opduiken van ijzelvorming , onmiddellijk met zout moet bestrooien. U mag van de wegbeheerder niet verwachten dat die de gewestwegen op elk ogenblik vrijhoudt van sneeuw of ijzel. 'Een gladde weg brengt de aansprakelijkheid van de beheerder niet noodzakelijk in het gedrang', zo klinkt het op de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Als u de overheid - dus de gemeente of het Vlaamse Gewest- aansprakelijk wil stellen, dan moet u bewijzen dat deze wegbeheerders een opzettelijke fout begingen of onzorgvuldig zijn geweest. Tegenover het Vlaamse Gewest moet u dan bijvoorbeeld bewijzen dat er al jaren putten in het wegdek zitten waartegen het Agentschap Wegen en Verkeer niets heeft ondernomen. 

'U moet ook bewijzen dat uw schade het gevolg is van de fout of het gebrek in de weg', aldus Overtreding.be. U moet bewijzen dat er een oorzakelijk verband is tussen de fout van de overheid en de opgelopen schade.  'En daar gaan de meeste weggebruikers in de fout. De eigen verklaring volstaat meestal niet als bewijs. U hebt een tegensprekelijk bewijs nodig. Dat zijn onafhankelijke getuigen of verklaringen van de politie'. 

Vraag dus altijd aan de politie om ter plaatse te komen en om de nodige vastellingen te doen. Ook al moet u daar op winterse dagen met veel gladde wegen soms lang op wachten. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud