Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is een tandzorgverzekering haar geld waard?

Tandartsen die geen vaste ­tarieven respecteren, rekenen meer aan in de vorm van supplementen. Patiënten betalen die uit eigen zak, tenzij ze een extra verzekering nemen. Hoe nuttig is zo’n polis?
©Photo News

Om de twee jaar spreken tandartsen de tarieven af die ze vragen om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen of om een tand te trekken. Dankzij die vaste tarieven komen patiënten niet voor verrassingen te staan. Maar die tariefzekerheid staat op losse schroeven.

Het akkoord over de vaste tarieven voor dit jaar werd vorige week maar nipt goedgekeurd. Bijna 40 procent (39,98%) van de Belgische tandartsen heeft het akkoord naast zich neergelegd. In Vlaanderen is dat zelfs 45 procent. Op twintig Vlaamse tandartsen zijn er nu dus al negen die vragen wat ze willen.

Kan een tandzorgverzekering soelaas bieden?

Advertentie

Uit de barometer van verzekeraar DKV van vorig jaar blijkt dat de Belg wakker ligt van tandzorg. Bijna de helft (45%) vreest tandzorg nodig te hebben. Daarvan zijn 6 op de 10 (57%) bang voor de financiële gevolgen. Helemaal onlogisch is dat niet, als je weet dat bijvoorbeeld het plaatsen van een beugel bij een 12-jarig kind zo'n 2.500 euro kost. Weliswaar komt het ziekenfonds voor ruim 900 euro tussen, maar die tussenkomst is onvoldoende om het totale kostenplaatje te dekken. U moet nog altijd zo'n 1.600 euro uit eigen zak betalen. Idem voor het ontzenuwen van een tand en het plaatsen van een kroon. De totale factuur loopt dan op tot 1.200 euro, waarvan bijna 1.000 euro ten laste van de patiënt.

Van de ondervraagden die bang zijn voor de financiële impact zeggen 7 op de 10 dat ze al eens overwogen hebben een afspraak bij de tandarts uit te stellen uit angst voor de kosten. Nochtans zijn regelmatige controles bij de tandarts primordiaal om je gebit gezond te houden en grote problemen te vermijden. Het is verkeerd te wachten tot de problemen zich effectief voordoen, want behalve de pijn word je doorgaans ook geconfronteerd met een duurdere behandeling.

Een tandzorgverzekering kan een verschil maken. Maar in België heeft slechts 5 procent zo’n polis, terwijl dat in onze buurlanden een pak meer is: 18 procent in Duitsland, 62 procent in Nederland en 95 procent in Frankrijk. Vooral de prijs zet een rem.

Hoeveel kost een tandzorgpolis?

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. De verzekeringspremie hangt af van diverse factoren. Zo is uw leeftijd van belang, maar soms ook het moment waarop u de verzekering afsluit. In het algemeen schommelt de premie voor een tandzorgpolis tussen 0 (voor jonge kinderen) en ongeveer 20 euro per maand. Hoe vroeger u een contract afsluit, hoe minder hoog de premie.

Bij de meeste tandzorgverzekeraars stijgt de maximale tussenkomst met de jaren. Het eerste jaar van uw contract schommelt dat plafondbedrag rond 500 euro (op jaarbasis), maar na drie à vier jaar kan dat oplopen tot 1.000 à 1.500 euro. Het is dus belangrijk voldoende vroeg een polis af te sluiten.

Advertentie

Welke kosten worden gedekt?

Uit de barometer van DKV blijkt dat 3 op de 10 Belgen niet weten welke kosten een tandzorgverzekering dekt. Het gaat om alle zorgen die u nodig hebt voor een gezond gebit. Denk daarbij aan preventieve zorg (jaarlijkse controle, verwijdering tandsteen...), maar aan ook het trekken en vullen van tanden, orthodontie, het plaatsen van kronen, implantaten of parodontologie.

Hoe kies ik een tandzorgpolis?

Tandzorgverzekeringen vergelijken is een hele klus omdat elke polis specifieke kenmerken heeft. Maar hier kunt u alvast op letten:

- De medische vragenlijst: check of sommige tanden (die er al wat slechter aan toe zijn) niet worden uitgesloten.

- Proeftijd: doorgaans moet u zes maanden aangesloten zijn vooraleer u een beroep op de verzekering kunt doen. Maar dat kan oplopen tot 12 of 36 maanden, in functie van de zorg.

- Preventie: sommige verzekeraars leggen een jaarlijks bezoek aan de tandarts op.

Vraag blijft of zo’n verzekering nuttig is. Uit de recentste rondvraag van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) over tandzorg (2012-2014) blijkt dat slechts 15,3 procent van de Belgen een uitneembare tandprothese heeft, en slechts 5,7 procent een kroon of brug. Die lage percentages reflecteren evenwel niet de reële noden, want niet iedereen is voldoende bemiddeld om meer dan 1.000 euro op tafel te leggen voor een prothese, kroon of brug, stelt DKV.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud