Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Woonbeleid komt tegemoet aan starters

De Vlaamse regering gaf gisteren groen licht voor de bouw van 6.000 ‘bescheiden woningen’. Het gaat om huurhuizen voor wie te veel verdient voor een sociale woning, maar toch moeite heeft iets betaalbaars te vinden.
©ANP XTRA

Het woonbeleid in Vlaanderen bedient traditioneel twee groepen: zij die een eigen woning willen kopen en zij die uit geldgebrek beroep moeten doen op een sociale woning (zie grafiek). Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) probeert ook de tussenliggende groep te bedienen en komt zo tegemoet aan de roep naar betaalbare woningen. Gisteren gaf de Vlaamse regering daarom groen licht voor de bouw van 6.000 bescheiden huurwoningen.

Bescheiden woningen zijn kleine gezinswoningen die zullen worden verhuurd aan wie te veel verdient voor een sociale woning, maar te weinig om een geschikte woning te vinden op de private huurmarkt. De inkomensbovengrens ligt op 28.167 euro voor een alleenstaande en op 42.247 euro voor samenwonenden of een alleenstaande met een persoon ten laste. Ongeveer 40 procent van de werkende gezinnen komt voor een bescheiden woning in aanmerking. Ter vergelijking: voor de sociale woning is dat ongeveer 10 procent van de werkende bevolking. Voor de sociale lening gaat het om 70 procent van de bevolking.

Advertentie

Van den Bossche mikt voor de bescheiden woning in de eerste plaats op starters. Ze gaf gisteren het voorbeeld van een alleenstaande startende leerkracht in het basisonderwijs, die een nettoloon van 1.528 euro per maand verdient.

De bouw zal gebeuren door de sociale huisvestingsmaatschappijen. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) voorziet een voordelige financiering, zodat de projecten voor de huisvestingsmaatschappijen rendabel zijn. ‘Ik wil er samen met de steden en gemeenten voor zorgen dat in tien jaar minstens 6.000 van die woningen gebouwd worden’, zegt Van den Bossche. De lokale besturen kunnen vervolgens een reglement maken voor de woningen, bijvoorbeeld om ze voor te behouden voor jonge starters.

De oppositie vindt de maatregel ‘belachelijk’. ‘Dit klinkt misschien mooi, maar het is eigenlijk fundamenteel oneerlijk om bepaalde mensen te bevoordelen’, zegt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD). ‘Het gaat om ongeveer 600 woningen per jaar, verspreid over heel Vlaanderen. Wie gaat die sociale lotto winnen? Deze maatregel zal niets veranderen aan de betaalbaarheid.’

Advertentie

Volgens Van Volcem is het idee van de bescheiden woning vooral een doekje voor het bloeden van de sociale huisvestingsmaatschappijen. ‘De huisvestingsmaatschappijen hebben financiële problemen. Wanneer ze zoals een bouwfirma woningen kunnen bouwen en verhuren, levert dat winst op. Waarom geeft Van den Bossche privé-ontwikkelaars niet de opdracht om deze woningen te bouwen?’

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud