‘Koop niet halsoverkop een tweede verblijf op basis van een brochure of website’, zegt Koen De Zutter van de beurs Second Home Expo. ‘U moet verliefd zijn op het pand én de streek. Wees er zeker van dat er ook in het laagseizoen iets te beleven valt. Welke winkels zijn er in de buurt en is de horeca het hele jaar open? Sommige bestemmingen zijn alleen op het hoogseizoen gericht. Als alle rolluiken de hele winter naar beneden zijn, is dat nogal saai.’
‘Een goede tip: huur in de wintermaanden een gelijkaardig pand of ga op hotel in de streek en doe zoveel mogelijk indrukken op. Schat goed de reistijd in van en naar ons land. En hoe ver ligt de luchthaven? Sommige luchtvaartmaatschappijen schrappen verbindingen in de winter.’
Volgens Liesbeth Balthazar van het travelmarketingbureau Into the Sails blijven de Canarische Eilanden de topbestemming voor overwinteraars. ‘Het weer blijft er het hele jaar door aangenaam en er valt altijd iets te beleven. Bovendien blijf je op Spaans en bijgevolg Europees grondgebied, een veilige bestemming.’ Naast Spanje zijn de toplanden waar Belgen een tweede verblijf kopen Frankrijk, Nederland en Italië.
Schakel lokale experts in
Laat u bij een aankoop bijstaan door een lokale expert. Een buitenlandse notaris heeft bijvoorbeeld niet altijd dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een Belgische collega. Praat ook met de buren, de plaatselijke winkeliers… Met een beetje geluk komt u ter plekke Vlamingen tegen die al langer in de buurt overwinteren en hun ervaringen willen delen.
Wilt u een deel van het jaar verhuren, dan moet u een lokaal vastgoedkantoor of verhuurdienst inschakelen. Dat kan de sleutels aan de huurders overhandigen, de inventaris controleren of kleine herstellingen laten uitvoeren. ‘Luister goed naar meerdere makelaars die hetzelfde pand aanbieden. Vaak doen ze allerlei beloftes over het rendement. Waak erover dat u een helder en transparant contract ondertekent. Die 3 procent rendement, is dat bruto of netto?’, zegt Balthazar.
Maak een volledig kostenplaatje
De grootste uitgave is uiteraard de aankoop, maar daar blijft het niet bij. Breng altijd het volledige plaatje van een tweede verblijf in rekening. U moet uw tweede verblijf gezellig inrichten: meubels, een barbecue, ligstoelen en parasols… ‘Denk ook goed na over de onderhoudskosten. Het gras maaien, blaadjes uit het zwembad vissen of een stukgesprongen lamp vervangen… dat zijn klussen waarvoor u niet even heen en weer vliegt. Daarnaast lopen de vaste kosten door, zelfs als u niet ter plekke bent. Het gaat dan om de brandverzekering, abonnementen voor internet, tv, verwarming, water en elektriciteit’, zegt Balthazar.
Bij een appartement moet u goed informeren naar de kosten van de mede-eigendom, zoals de lift, het onderhoud van de tuin en het zwembad. Als uw buitenverblijf in een vakantiepark ligt, moet u opletten voor de parkkosten. Die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar.
Als u voor een nieuwbouwproject kiest, moet u de komende jaren wellicht geen nieuwe kosten maken. Bij een bestaand pand moet u de renovatiekosten inschatten. Als u een appartement koopt of een woning in een vakantiepark kunt u best de verslagen van de algemene vergadering van de mede-eigendom nalezen. Zo komt u te weten welke werken op de planning staan en hoeveel geld u daarvoor opzij moet leggen.
Schat de belastingen in
Hou rekening met de lokale taksen en vastgoedbelastingen. Analoog met de Belgische onroerende voorheffing moeten eigenaars in de meeste landen een lokale vastgoedbelasting betalen. Er kan ook een belasting voor niet-inwoners en vermogensbelasting verschuldigd zijn. Informeer ook naar de regels voor huurinkomsten.
Vergeet uw buitenlandse optrekje niet aan te geven op uw Belgische belastingaangifte.
En vergeet uw buitenlandse optrekje niet op uw Belgische belastingaangifte aan te geven. Als u uw tweede verblijf niet verhuurt, dan moet u in principe de gemiddelde jaarlijkse brutohuurwaarde aangeven. Die stemt overeen met de huurinkomsten die u zou kunnen opstrijken mocht u het pand een heel jaar verhuren. In de praktijk aanvaardt de fiscus dat u voor een tweede verblijf in Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië het buitenlandse equivalent van het Belgisch kadastraal inkomen aangeeft. Maar u mag ook de brutohuurwaarde aangeven.
Verhuurt u de woning, dan moet u de daadwerkelijk ontvangen huur opgeven. Van de aan te geven inkomsten mag u de buitenlandse belastingen aftrekken die u hebt betaald op dat specifieke vastgoed. Of die aangifte betekent dat u ook in België belastingen moet betalen boven op de buitenlandse belasting, hangt af van het feit of met dat land een dubbelbelastingverdrag is gesloten.
Meerwaarde op lange termijn
Naast overwinteren op een zonnige bestemming kunt u er ook financieel voordeel mee doen. Als u verhuurt, kunt u rekenen op een rendement op korte termijn. Op lange termijn kunt u uw buitenverblijf met een meerwaarde verkopen. Of dat realistisch is, hangt af van meerdere factoren, afhankelijk van de bestemming. Ook hier geldt de klassieke vuistregel bij vastgoed: locatie, locatie, locatie. Kopers betalen meer voor een topligging. Opgepast, in landen als Frankrijk en Spanje moet u bij de herverkoop rekening houden met een meerwaardebelasting.
Denk aan uw nalatenschap
Als u van plan bent uw tweede verblijf levenslang bij te houden, moet u ook rekening houden met de gevolgen bij overlijden. Informeer naar de erfbelasting die uw erfgenamen moeten ophoesten. Als een Belg die in eigen land gedomicilieerd is, overlijdt, moeten altijd successierechten betaald worden op het hele vermogen. Dus ook op het vakantieverblijf in het buitenland. Daarnaast heffen de meeste landen een successiebelasting op vastgoed op hun grondgebied bij overlijden van een niet-inwoner. Hebt u plannen om uw tweede verblijf aan uw kinderen te schenken, dan zijn ook de verschuldigde schenkbelastingen van belang.
Lenen kan
Als u leent voor uw tweede verblijf kunt u daarvoor aankloppen bij uw huisbankier. Een Belgische bank neemt dan uw huis in ons land als onderpand en nooit het tweede verblijf buiten de landsgrenzen. Als u bij een buitenlandse bank leent, kan het tweede verblijf als onderpand dienen. Wees u bewust van de risico’s als u voor de terugbetaling van uw lening afhankelijk bent van huurinkomsten. Vakantiewoningen kunt u vaak maar een paar maanden per jaar verhuren.