De normen voor nieuwbouw worden steeds strenger. In 2014 daalt het maximaal toegelaten E-peil, een maatstaf voor energie-efficiëntie, van E70 naar E60. Bovendien moeten die nieuwe woningen een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie moeten produceren. Dit leidt tot een belangrijke meerkost. Volgens de VCB bedraagt die voor een halfopen bebouwing van 175 m² zo’n 8.500 euro.
Sinds 2006 worden steeds strengere voorwaarden opgelegd. Om op vijf jaar te evolueren van een E100-peil in 2006 naar een E70-woning (het maximale E-peil vandaag) bedroeg de meerkost slechts 5.000 euro.
Het gemakkelijkste deel van de rit was daarmee gereden. Nog dikkere isolatie van muren en ramen helpt niet meer om de extra doelstellingen te realiseren. ‘Het laaghangend fruit is allemaal geplukt', benadrukt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.
De Vlaming kan er nog aan ontsnappen door nog voor het einde van dit jaar zijn stedenbouwkundige vergunning in te dienen. Hij kan zo ook zijn woonbonus, zijn fiscaal voordeel als bouwer, veiligstellen. Het is lang niet zeker dat die na de overdracht van die bevoegdheid van het federale naar het regionale niveau nog even gul zal zijn.
Net als de historisch zeer lage hypotheekrente (3,6 procent) lijkt de snel naderende deadline van 31 december 2013 vandaag weinig inspirerend te werken op de kandidaat-bouwers. Het aantal bouwvergunningen ligt laag. De prijsstijging komt er op een ogenblik dat de banken eisen dat kandidaat-bouwers meer eigen middelen ophoesten en de Belg, bang door de crisis, verwoed spaart.