Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gescheiden in 2015? Vraag te veel betaalde miserietaks terug

Sinds 1 januari 2016 gelden soepeler regels om in aanmerking te komen voor de verlaagde miserietaks van 1 procent. Wie in 2015 uit de echt is gescheiden en nog 2,5 procent verdeelrecht betaalde, kan een terugbetaling vragen.
©ANP XTRA

Het verdeelrecht –  de officiële benaming van de miserietaks - is een registratierecht dat onder andere moet betaald worden als bij een echtscheiding of de stopzetting van een wettelijke samenwoning één partner het aandeel van de andere in een huis of appartement overkoopt. Het gebruikelijke tarief bedraagt 2,5 procent, maar bij verdeling ten gevolge van een relatiebreuk is er een verlaagd tarief van 1 procent.

Sinds 1 januari 2016 zijn de voorwaarden voor gehuwden om het verlaagde tarief te genieten, versoepeld. Het is niet langer vereist dat de verdeling plaatsvindt op het moment van de echtscheiding en via een authentieke akte. De verlaagde miserietaks geldt voortaan voor alle verdelingen na een echtscheiding, ongeacht wanneer de ex-echtgenoten tot de verdeling willen overgaan. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan het vroegere probleem dat koppels die hun scheiding via een erkende bemiddelaar regelden, niet de verlaagde taks konden genieten.

Advertentie

Terugbetaling

Op 5 januari publiceerde de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een administratieve tolerantie voor wie vorig jaar een punt zette achter zijn relatie. Wie in 2015 het verdeelrecht van 2,5 procent heeft betaald na een verdeling zonder authentieke regelingsakte in het kader van een echtscheiding, kan een terugbetaling krijgen. Die bedraagt het verschil tussen het recht geheven aan 2,5 procent en het recht berekend aan 1 procent.

Uw notaris kan in uw naam de teruggave vragen. Maar niets belet u om zelf de aanvraag tot teruggave te doen. Dit kan:

Advertentie

Best vermeldt u, naast de reden waarom un om teruggave vraagt, het kohierartikel en het dossiernummer van VLABEL. Beide staan op het aanslagbiljet.

Ex-wettelijk samenwonenden

Daarnaast hebben ex-wettelijk samenwonenden sinds Nieuwjaar meer tijd om hun onroerende goederen te verdelen met toepassing van het verlaagd tarief: de termijn voor de verdeling is verlengd van één tot drie jaar. De ex-wettelijk samenwonenden moeten nog altijd tenminste één jaar ononderbroken met elkaar hebben samengewoond, zoals ook vroeger het geval was.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud