Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg besteedt 2.000 euro per jaar aan renovatie

Ondanks de crisis en het afschaffen van heel wat steunmaatregelen, blijft de Belgische huiseigenaar massaal investeren in de renovatie van zijn woonhuis. Gemiddeld is dat 40.000 euro over een periode van 20 jaar, goed voor een markt van 9,9 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Essentia Marketing, een adviesbureau voor de bouw.
©Photo News

Drie op vier Belgen (73  procent) is eigenaar van een woning.  Dat is een van de hoogste scores ter wereld. 64 procent van de bevolking heeft een eigen huis, 9 procent heeft een eigen appartement.  Bijna 1 op 10 (9 procent) bezit zelfs meerdere woningen.

Renovatie wordt steeds belangrijker. Het Belgisch woningbestand is sterk verouderd. Van de 4,4 miljoen Belgische gebouwen, dateert drie op vier van vóór 1981.

Advertentie

Door de crisis worden er bovendien minder nieuwe woningen gebouwd dan nodig is op basis van de bevolkingsgroei en van de verdunning van de gezinnen. In 2011 kwam er maar zo'n 40.000 woningen bij terwijl de jaarlijkse behoefte op 55.000 wordt geschat.

Met een jaarlijkse aangroei van slechts 0,6 procent door nieuwbouw en een sloop van 0,2 procent, is  de druk groot om te investeren in  de renovatie van het  leef- en wooncomfort.

Bijna iedere huiseigenaar herstelde of renoveerde de afgelopen 20 jaar wel iets aan zijn woning. Gemiddeld worden er vier grote herstellings- of renovatiewerken uitgevoerd op 20 jaar, blijkt uit het onderzoek van Essentia Marketing, uitgevoerd bij 1.800 Belgen in het voorjaar van 2012. De Belgische huiseigenaar spendeert jaarlijks 2.000 euro aan renovatiewerken. Dat is 40.000 euro over een termijn van twintig jaar.

In de  9,9 miljard euro die jaarlijks wordt geïnvesteerd in woonhuizen van meer dan vijf jaar,  zijn inrichtings- en decoratiekosten niet inbegrepen. Daar bovenop komt nog eens de belangrijke markt voor de renovatie van appartementen en niet-residentiële gebouwen.

Bijna 1 op  2 is van mening dat de kostprijs voor het verlagen van het energiepeil van een woning opweegt tegen het rendement dat dit met zich zou meebrengen.

Advertentie

Bij de meest uitgevoerde renovatiewerken staan niet alleen de energiezuinige maatregelen die tot voor kort door de overheid zwaar gesubsidieerd werden, vooraan in de rij. Maar ook de keuken en de badkamer, die zich meer op het esthetisch domein bevinden, staan  mee aan de top.

Ongeveer 1 op 2 Vlaamse huiseigenaren plaatsten of vervingen sinds 1990 dak- of zoldervloerisolatie (58 procent), de ramen, deuren en beglazing (46 procent), de keuken (47 procent), de verwarmingsketel (46 procent) of de badkamer (46 procent).

Minder aan bod komen (nieuwe) technieken zoals airco, zonneboiler, ventilatie en warmtepompen. Zij werden nog niet door 5 procent van de huiseigenaren uitgevoerd. Ze werden niet of slechts beperkt gesubsidieerd.

De overheid heeft bepaalde energiezuinige subsidies en tegemoetkomingen  begin dit jaar beperkt of afgeschaft. Op het eerste gezicht lijkt de impact hiervan niet echt groot op het renovatiegedrag, stellen de onderzoekers. Slechts 10 procent van de respondenten gaf aan een project uit te stellen of af te lasten door het wegvallen van die subsidies. 6 procent past het budget aan door verlaging van de investering of door zelf bij te sponsoren. Daarnaast zijn er een aantal premies voor energiezuinige maatregelen bijgekomen (bv. extra voor zonneboiler). De impact hiervan zal pas in de toekomst duidelijk zijn.

56 procent van de huiseigenaren onderhouden, herstellen en renoveren hun woning zonder hiervoor te lenen bij een financiële instelling. De overige respondenten lenen gemiddeld 60 procent van de totale kostprijs van de renovatiewerken. De laatste groep bestaat beduidend meer uit mensen die een woning kopen dan uit mensen die een huis gebouwd hebben en door de jaren heen verschillende aanpassingswerken doen.

De meeste mensen in het onderzoek gingen er van uit dat omwille van de op de hoge kosten die de renovatiewerken met zich meebrengen, iedereen wel eens een gedeelte van de werken in het zwart laat uitvoeren . Althans dat is de mening van meer dan de helft van de respondenten. Mannen geven hun mening hierin duidelijker te kennen dan vrouwen, die een oververtegenwoordiging vormen bij de groep die ‘geen mening’ wilde te kennen geven. Opvallend is wel dat slechts 7 procent ook erkent dat hij of zij werken in het zwart heeft laten uitvoeren.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud