Een huis van 1 euro of liever een mooi afgewerkte woning? Welk budget u ook uittrekt voor een vakantiewoning in Italië, u krijgt altijd een belastingfactuur voorgeschoteld. De belastingen op de aankoop en het bezit kunt u niet vermijden, de erfbelasting wel.
Wie huurt of verhuurt, weet dat vaste - of bijkomende - kosten een belangrijk onderdeel van de huurovereenkomst vormen. Hoe worden die bepaald? Wat mag doorgerekend worden aan de huurder en wat niet? En mag een verhuurder ze zomaar verhogen?
Veel verouderde appartementsgebouwen zijn dringend aan renovatie toe, maar de meeste (mede-)eigenaars kunnen niet goed inschatten welke werken en welke budgetten daarbij komen kijken. Een onderhouds- en een renovatieplan maken kan daarbij helpen. Dankzij overheidssubsidies kunt u in bepaalde gevallen tot 60 procent van de kosten daarvan recupereren.
Om te vermijden dat dorpen leeglopen, worden in Italië huizen verkocht voor de symbolische prijs van 1 euro. Maar voor dat bedrag bent u nog geen eigenaar. Boven op de aankoopprijs komen nog belastingen.
Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere wil het ‘budgethuren’ uitbreiden, zodat er meer betaalbare huurwoningen bijkomen. Daarbij worden woningen verhuurd onder de marktprijs en krijgt u als eigenaar subsidies. Die kunnen tot een hogere opbrengst voor u leiden.