Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo kiest u de online broker die bij u past

Als belegger hebt u er baat bij om zo goedkoop mogelijk effecten te verhandelen. Maar om de juiste broker te kiezen, moet u zich ook de juiste vragen stellen.
©Filip Ysenbaert

Klanten van de online broker MeDirect moeten vanaf 7 april twee tot vier keer meer betalen als ze beleggingsproducten verhuizen naar een andere bank. Hoge transferkosten kunnen meespelen als u een broker kiest. Maar wellicht geven andere zaken de doorslag, zoals de beurzen waarop u kunt beleggen, de prijs voor een transactie en de marktgevoelige informatie u aangeboden krijgt. U moet zich in uw keuzeproces de juiste vragen stellen. Wij zetten de belangrijkste op een rij.

Op welke beurzen wil ik beleggen?

Alle brokers hebben een behoorlijk breed aanbod. Naast de belangrijkste Europese markten bieden ze de beurzen van New York (Wall Street, Nasdaq) en Toronto aan. Maar er zijn accentverschillen. Bij KBC-dochter Bolero kunt u ook beleggen op de beurzen van Praag, Boedapest en Warschau, tegen dezelfde tarieven als de Euronext-beurzen. Ook voor Tokio, Singapore, Hong Kong en Australië kunt u bij Bolero terecht, en bij het Nederlandse DeGiro. Lynx breidt het ‘exotische’ aanbod nog uit met onder meer China en Mexico.

Advertentie
©Filip Ysenbaert

De brokers hebben niet alleen aandelen, obligaties en beleggingsfondsen in hun aanbod, maar ook een waaier aan producten voor gevorderden, zoals trackers, opties en turbo’s. In fondsen is het aanbod doorgaans ruimer dan bij de grootbanken, omdat ze de fondsen van diverse vermogensbeheerders verdelen.

TIP

Slim omgaan met uw portemonnee?

Schrijf u nu in voor de dagelijkse De Tijd Geldtip.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Hoeveel kost een beursorder?

Een rekening openen is bij een online broker altijd gratis en u moet ook geen bewaarloon betalen. Als u de kosten wilt vergelijken, moet u dus vooral de transactietarieven bekijken.

VALSE START VOOR NIEUWE PRIJSBREKER

De tariefkampioen DeGiro leek onlangs stevige concurrentie te krijgen van Tradealot. De nieuwe online broker, die met de banklicentie van de Cypriotische vennootschap JFD Brokers zijn diensten wil aanbieden, kondigde aan dat zijn klanten geen transactiekosten zullen betalen. Hij rekent er vooral op geld te verdienen met analysetools, research tegen betaling en vermogensbeheer.

Maar de Belgische financiële autoriteiten hebben een rem gezet op de start van de nieuwkomer. Tradealot mag voorlopig geen kleine beleggers als klant aanvaarden. Alleen Belgen die kunnen bewijzen dat ze ‘professionele’ ervaring hebben met financiële markten of een adres in het buitenland hebben, mogen klant worden bij JFD Brokers.

Wie minstens een jaar in de financiële sector werkte, in 2018 minstens veertig transacties ‘van significante omvang’ deed of een beleggingsportefeuille van 500.000 euro bezit, krijgt groen licht. Een zogenaamde professional moet aan twee van die drie criteria voldoen.

Beperkt u zich als kleine belegger tot Euronext Brussel, dan zijn er geen grote verschillen tussen de brokers. De transactietarieven liggen doorgaans tussen 6 en 7,50 euro per transactie tot 2.500 euro (zie tabel). Alleen DeGiro duikt met 2,95 euro ver onder de andere tarieven. DeGiro is wel een Nederlandse online broker. U kunt als Belgische belegger een account openen, maar het gaat om een Nederlandse rekening.

Advertentie

Gaat u ook richting Wall Street, dan wordt het opletten. Keytrade Bank rekent 29,95 euro per transactie aan. Bij Bolero en MeDirect betaalt u 15 dollar voor transacties tot 2.500 euro. Bij BinckBank bent u voor 9,75 euro gesteld, en bij Lynx voor slechts 5 dollar.

Maar de absolute prijzenbreker is opnieuw DeGiro. Daar kost een transactie op Wall Street maar 0,50 euro plus 0,004 dollar per verhandeld aandeel, ongeacht de bedragen die worden verhandeld. DeGiro zegt die lage tarieven te kunnen aanbieden door het aantal werknemers te beperken en een eigen IT-systeem te gebruiken. DeGiro krijgt ook nog wat extra in kas door uw effecten uit te lenen aan shorters, partijen die op een koersdaling speculeren. Maar dat zou slechts in beperkte mate bijdragen tot de lage tarieven.

Als u effecten koopt en verkoopt, moet u ook rekening houden met de Belgische beurstaks, maar die is voor iedere broker natuurlijk gelijk.

Hoeveel kost koersinformatie?

Informatie over de beurskoersen, realtime of uitgesteld, kunt u bij alle brokers krijgen. Maar de prijzen lopen nogal uiteen.

Bij Lynx betaalt u 2 euro per maand voor een basispakket met realtimekoersen voor Euronext en 39 euro voor een volledig pakket. Het eerste pakket is gericht op retailbeleggers en geeft toegang tot 5 lijnen in het orderboek met updates per kwartseconde. Het tweede pakket is voor professionele beleggers zoals vermogensbeheerders en fondsbeheerders. Het geeft toegang tot het volledige orderboek en meer data-updates per seconde.

Voor andere markten zijn de tarieven bij Lynx erg verschillend, met 5 pond voor de London Stock Exchange en 14 dollar voor de Toronto Stock Exchange.

Bij DeGiro zijn de koersen voor Euronext gratis. Voor andere markten lopen de tarieven uiteen en zit er doorgaans een vertraging van 15 minuten op. Maar zodra een klant een transactie in Amerikaanse aandelen verricht, kan hij tot het eind van de daaropvolgende maand over gratis realtimekoersen beschikken.

Bij Keytrade Bank zijn koersen met een vertraging van 15 minuten altijd gratis. Realtimekoersen zijn betalend: 2,50 euro per maand voor Euronext, 5 euro voor de Amerikaanse beurzen. Maar als u in een maand minstens drie transacties uitvoert op de beurs waarvoor u realtime koersen hebt geactiveerd, wordt het weer gratis.

BinckBank stelt koersinformatie voor Euronext gratis ter beschikking aan particuliere klanten. Andere koersabonnementen kosten 3 euro per maand. Maar de klant krijgt dat elke maand terugbetaald als transactietegoed.

Bij MeDirect zijn de koersen van de aandelen op het online handelsplatform met 15 minuten vertraagd. Voor obligaties en beleggingsfondsen worden de slotkoersen van de vorige dag getoond.

Bolero biedt realtime-informatie voor Euronext en de VS gratis aan voor ‘actieve beleggers’, en dat bent u vanaf één transactie om de drie maanden. Alle andere markten zijn gratis, maar op die koersen zit een vertraging van 15 minuten.

Welk aanbod van nieuws, research en tools krijg ik?

Nieuwsbronnen en analysetools zijn ook voor kleine beleggers van groot belang om gefundeerde investeringsbeslissingen te kunnen nemen. Alle zes online brokers die we onder de loep legden, bieden ze aan. Maar de ene doet dat al wat uitgebreider dan de andere.

MeDirect en DeGiro verzamelen informatie over de verschillende markten, maar u mist het vinger-aan-de-polsgevoel omdat u niet over een live feed beschikt. Dat maken ze deels goed met nieuwsbrieven en offline seminars en webinars.

Keytrade Bank geeft berichten van het nieuwsagentschap Dow Jones Newswires en stuurt elke dag een ochtend- en middagnieuwsbrief met cijfers en commentaar op de Europese en Amerikaanse markten. Maandelijks komt daar de nieuwsbrief met achtergrondartikels en analyses bij.

BinckBank heeft de jongste jaren zijn nieuwsaanbod uitgebreid. ‘De belangrijke berichten waarop de koers van aandelen beweegt, zijn zeker gecoverd en staan snel op onze website’, zegt woordvoerster Marie Lammertyn. ‘Bovendien kan je ook snel handelen omdat er koop/verkoop-knoppen bij staan.’

Bij Lynx hebt u als klant recht op de nieuwsfeed van Reuters. Naast een maandelijkse nieuwsbrief krijgt u wekelijks een technische analyse van vijf aandelen. De broker organiseert ook vrijwel elke week een online seminar. Wilt u niet per se op uw eigen oordeel afgaan, dan kunt u bij Lynx ook gewoon de transacties van drie modelportefeuilles ‘kopiëren’.

©Filip Ysenbaert

Het volledigste aanbod vindt u bij Bolero. De KBC-dochter heeft een ruim aanbod aan artikels van De Tijd en Reuters. Daarnaast levert de broker ook een ruime waaier aan eigen beursinformatie, met een dagelijkse nieuwsbrief, een blog en wekelijkse sector- en aandelenanalyses. Bolero zet ook in op een educatief aanbod en organiseert opleidingssessies, webinars en beleggersevents.

Hoeveel kost het als ik vertrek?

De dag dat u van broker wilt veranderen, moet u een vergoeding betalen om uw effecten over te zetten naar uw nieuwe broker. Het bedrag hangt af van het aantal posities dat u hebt. De totale kosten worden berekend op basis van het aantal lijnen in uw effectenportefeuille.

Opvallend: onlangs besliste MeDirect de transferkosten op te trekken van 35 naar 150 euro per positie voor aandelen, en van 75 naar 150 euro voor fondsen. Daarmee hijst de online broker zich op het niveau van een grootbank als BNP Paribas Fortis, die de transferkosten eerder al tot 150 euro verdubbelde.

Met de verhoging dient MeDirect de ‘brokerhoppers’ van antwoord. ‘We willen voorkomen dat sommige beleggers naar ons komen als we een commerciële actie doen en daarna weer vertrekken als een andere bank een actie doet’, zegt Philippe Delva, de CEO van MeDirect.

De hogere transferkosten zullen klanten van MeDirect twee keer doen nadenken voor ze naar een andere broker vertrekken. Maar ze kunnen nieuwe klanten ook afschrikken. MeDirect is wel nieuwe klanten ter wille die van een andere online broker komen. Het vergoedt hun transferkosten tot een maximaal bedrag van 500 euro per klant.

Met 100 euro transferkosten per positie behoort DeGiro ook nog bij de duurdere spelers. Maar een klant die op zoek is naar zo laag mogelijke transactiekosten neemt die waarschijnlijk voor lief.

Als u Bolero de rug wilt toekeren, kost u dat 50 euro per positie, bij Keytrade Bank is dat 42,35 euro en bij BinckBank 25 euro. Ook BinckBank vergoedt trouwens de transferkosten - tot 1.000 euro - voor beleggers die naar hen overstappen in de vorm van gratis transactietegoed.

Lynx is de enige online broker uit onze selectie die geen kosten aanrekent als u vertrekt. ‘Wij vinden transferkosten een discriminerend element in een tarievenstructuur van een broker’, zegt woordvoerder Brecht Huys . ‘Elke belegger zou vrij moeten zijn in zijn brokerkeuze. Met transferkosten is dat niet het geval.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud