Handelaars of vrije beroepers mogen sinds oktober 2014 kiezen of ze een kasticket afronden naar de dichtstbije 0 of 5 cent. Vanaf 1 december wordt de afronding verplicht als u cash betaalt.
Als het totaalbedrag op uw kasticket op 1, 2, 6 of 7 cent eindigt, gebeurt een afronding naar beneden. Stel dat u 10,02 euro moet betalen, dan wordt dat bedrag voortaan afgerond naar 10 euro. Bent u 10,06 euro verschuldigd, dan wordt afgerond naar 10,05 euro.
Een keer per maand kunt u bij de Nationale Bank gratis maximaal 5 kilo muntjes inwisselen.
Omgekeerd: eindigt het totaalbedrag op uw kasticket op 3, 4, 8 of 9 cent, dan wordt vanaf 1 december naar boven afgerond. Moet u 10,04 euro betalen, dan wordt dat dus 10,05 euro. Staat 10,08 euro op uw kassaticket, dan rondt de handelaar af naar 10,10 euro.
De FOD Economie benadrukt dat handelaars voor het afronden alleen naar het totaalbedrag op uw kasticket kijken, niet naar het bedrag van elk product afzonderlijk. Bovendien geldt de verplichting alleen als u cash betaalt.
Maar handelaars kunnen er ook voor kiezen het totaalbedrag af te ronden als u met een bankkaart betaalt. Dat moeten ze dan wel melden. De maatregel heeft geen betrekking op online aankopen.
Kosten te hoog
De maatregel komt er omdat de rosse centjes weinig efficiënt zijn. Belgen potten ze vaak op, zodat de overheid muntjes moet bijmaken. Maar de eigenlijke waarde van de rosse centjes ligt lager dan de kosten om ze te maken en te transporteren.
Uit een enquête van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat de koperen muntjes ook niet erg geliefd zijn bij de consument. 64 procent zegt tegen rosse centjes te zijn en een meerderheid wil ze dan ook liever weg. Mensen houden er niet van omdat het langer duurt om ermee te betalen en omdat ze veel plaats innemen in de portefeuille.
De maatregel komt er omdat de rosse centjes weinig efficiënt zijn.
Door cashbetalingen af te ronden naar 0 of 5 cent worden de kleine rosse muntjes van 1 en 2 eurocent overbodig en kunnen de productiekosten gedrukt worden. Dat betekent niet dat u er niet meer mee kan betalen na 1 december. De muntjes van 1 en 2 eurocent blijven een wettelijk betaalmiddel.
Handelaars mogen ze ook teruggeven als wisselgeld. U kunt ze dus ook niet weigeren. Wel hebben handelaars het recht uw betaling te weigeren als u meer dan 50 muntjes op de toonbank legt. Ook automatische kassa’s moeten in principe alle munten aanvaarden.
Goede doel
Wie nu al van zijn rosse centjes af wil: heel wat banken en handelszaken zamelen de koperen muntjes in voor het goede doel. Bij BNP Paribas Fortis kunnen klanten in alle kantoren muntjes van 1, 2 en 5 eurocent deponeren. De opbrengst gaat naar Voedselbanken.
Heel wat banken en handelszaken zamelen de koperen muntjes in voor het goede doel.
KBC zet al jaren op rij een ‘Rospotactie’ op het getouw voor Kom op tegen Kanker, en doet dat dit jaar opnieuw. AXA Bank plaatst inzamelpotten in het kantorennet en op de hoofdzetel en schenkt de opbrengst aan de Stichting tegen Kanker.
Belfius werkt samen met Rode Neuzen Dag en Viva For Life. Crelan steunt in Brussel en Wallonië voor het tweede jaar op rij #opérationpiècesrouges van Bel RTL ten voordele van Télévie.
Ook andere sectoren organiseren inzamelacties, zoals de retailfederatie Comeos. Die roept haar leden op rosse centjes die bij handelszaken binnenkomen apart te houden, zodat ze doorgestort kunnen worden aan een goed doel.
Loket
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw muntjes te deponeren aan het bankloket. Weet wel dat dat niet altijd gratis is, en dat elke bank daarvoor haar eigen regels heeft. U mag niet in elke bank met een zak vol muntjes komen aandraven. U moet die in speciaal daarvoor ontworpen plastic houdertjes stoppen.
U kunt met uw rosse centjes ook terecht bij de Nationale Bank. Een keer per maand kunt u gratis maximaal 5 kilo muntjes inwisselen tegen andere munten of biljetten, of het bedrag laten storten op uw rekening.