1 Waarom doet Rabobank.be dit?
De beslissing is ingegeven door de almaar strengere regels rond beleggen. ‘Die leiden tot een groeiende complexiteit die steeds meer energie en budget vergt’, zegt Johan Vanhulle, de topman van Rabobank.be.
Het aanbieden van fondsen is in Europa streng gereguleerd. Boven op de invoering van onder meer de MiFID-regels in 2007 (voor meer transparantie) of van het KIID-document met essentiële beleggersinformatie in 2012 komen er vanaf volgend jaar nog extra regels bij in de vorm van MiFID II. Daarin wordt onder meer volledige transparantie geëist over de kosten van een fonds.
‘Dat vergt IT-technisch heel wat aanpassingen aan onze website. We hebben ons afgevraagd of we die investering nog wel wilden doen, gezien de beperkte omvang van onze portefeuille’, zegt Vanhulle. ‘De uitkomst bleek voor ons minder positief, vandaar de beslissing om de beleggingsactiviteiten te verkopen.’
Dit is niet de voorbode van een volledige exit. We investeren nog altijd in België.
Concreet komt het erop neer dat de pensioenspaarrekeningen, obligaties en fondsen die Rabobank.be aanbiedt naar Keytrade Bank verhuizen. Rabobank.be stopt ook als tussenpersoon van tak21-producten. Het is niet de eerste keer dat onlinespelers klagen over de toegenomen regeldruk.
Vanhulle wil geen cijfers meedelen over het belang van de verkochte beleggingsactiviteit. ‘Het gaat over een beperkte portefeuille en een beperkt aantal klanten.’ Ook over het overnamebedrag wil hij niets kwijt.
2 Is dit de voorbode van een volledige terugtrekking van Rabobank uit België?
De Nederlandse Rabobank is sinds 2002 actief in ons land met Rabobank.be. De onlinebank ontpopte zich met haar hoogrentende spaarrekening al snel tot prijsbreker en een van de ‘challengers’ van de vier grootbanken in ons land. Maar door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen de (kleinere) onlinebanken steeds minder het verschil maken met de grootbanken. De inlagen op de gereglementeerde spaarboekjes van Rabobank.be daalden sinds het midden van 2015 van 8,4 naar 7,9 miljard euro.
Dat Rabobank.be zich terugplooit op de spaarmarkt is opmerkelijk omdat er in België als gevolg van de minimumrente (0,11%) met spaarboekjes amper geld te verdienen valt. Vanhulle beklemtoont evenwel dat de verkoop van de beleggingsactiviteiten niet de eerste stap is van een exit uit België. ‘We optimaliseren onze activiteiten. We blijven nog altijd investeren in België.’
3 Wat gebeurt er met het spaargeld dat Rabobank in België ophaalt?
‘Behalve een retailpoot hebben we in België ook een financieringsactiviteit’, legt Vanhulle uit. ‘Rabo-bank.be verstrekt ook leningen aan grote Belgische bedrijven. Een deel van het geld dat we hier ophalen, wordt daarvoor gebruikt. Daarnaast worden met het Belgische spaargeld de activiteiten van Rabobank in Europa gefinancierd. Idem voor het spaargeld dat we ophalen in Duitsland en Ierland.’
4 Wat zeggen analisten?
Rudy De Groodt, bankenanalist bij BNP Paribas Fortis, is niet verrast door de verkoop. ‘De lage rente heeft tot gevolg dat het verdienmodel van banken onder druk komt te staan. Daarom houden ze dat model onder de loep en snoeien ze in activiteiten die niet rendabel genoeg zijn.’ De opmars van robotadviseurs heeft ook tot gevolg dat nieuwe concurrenten op de markt komen. Docent en columnist Pascal Paepen vindt het vooral jammer dat ‘een goeie speler als Rabobank.be nu uit de markt verdwijnt’. Dat komt de concurrentie niet ten goede, klinkt het.
5 Wat gebeurt er als u klant bent van Rabobank.be?
Voor wie enkel een spaar- of een termijnrekening heeft, verandert er niets. Wie aan pensioensparen doet of een beleggingsfonds via Rabobank.be kocht, heeft tot 22 september de tijd om te beslissen of hij mee verhuist naar Keytrade Bank. Wie blijft, wordt beloond en krijgt 10 procent van zijn uitstaande belegging bij Rabobank.be op zijn rekening gestort, met een maximum van 100 euro.
De verhuizing naar Keytrade Bank zal in twee stappen verlopen, legt topman Thierry Ternier uit. ‘Op 22 oktober worden de fondsen en obligaties overgezet naar ons platform, op 4 december de pensioen-spaarrekeningen.’ Klanten zullen dan nieuwe rekeningnummers en logingegevens krijgen. ‘Alle beleggingsfondsen die Rabobank.be aanbiedt, hebben wij ook in ons gamma’, benadrukt Ternier.
Voor Keytrade betekent de overname ook de start van een nieuwe activiteit. ‘Wij boden pensioensparen tot nog toe enkel aan via verzekeringen. Dat zal nu ook via fondsen kunnen.’ Rabobank.be verdeelt overigens de pensioenspaarfondsen van BNP Paribas Fortis. ‘Het partnerschap met BNP Paribas Fortis wordt voortgezet’, benadrukt Ternier. Wat met de tak21-spaarverzekeringen? Die klanten vallen terug op de verzekeringsmaatschappij die het product aanbood.