Nooit eerder stond de rente zo laag. Gisteren kondigden BNP Paribas Fortis en dochter Fintro, de leiders op de Belgische spaarmarkt, een renteverlaging aan. Vanaf 1 december brengen klassieke spaarrekeningen, waaronder het Krekelsparen, op jaarbasis nog slechts 0,6 procent op (0,5 procent rente en 0,1 procent getrouwheidspremie). Momenteel is dat samen nog 0,7 procent. De inflatie die in oktober 0,63 procent bedroeg, doet de waarde van geld op spaarrekeningen nog verder verdampen.
Na de onverwachte daling vorige week van het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB) was deze reactie van de banken te verwachten. Dat is trouwens ook de reden die BNP Paribas Fortis aanhaalt om de rentedaling te verantwoorden.
Het is wel tamelijk uitzonderlijk dat de bank op hetzelfde moment een daling van de hypotheekrente met 0,1 procent aankondigt. Volgens Kristof De Paepe van spaargids.be is die aankondiging van BNP Paribas Fortis bedoeld om de pil te verzachten. ‘Maar hoe kunt u controleren of de bank die daling van de hypotheekrente ook effectief zal toepassen? Iedereen weet namelijk dat de tarieven die u met de bank onderhandelt absoluut niet overeenstemmen met de officiële geafficheerde tarieven.’ De bank kan dus enerzijds haar officiële tarieven verlagen, maar anderzijds minder korting toestaan dan voorheen…
Zeker is wel dat kredietnemers die een lening met variabele rentevoet hebben afgesloten die volgende maand aan herziening toe is, hun maandelijkse aflossing zullen zien dalen. De referentie-indexen van de FSMA zijn in november immers gedaald.
Wat doet de concurrentie?
Belfius is momenteel de enige grote speler in België die toegeeft ook na te denken over een wijziging van de rentetarieven. Volgens de bank zal er daarover ‘kortelings’ een beslissing vallen. KBC en ING daarentegen zijn momenteel niet van plan om hun rentevoeten te herzien.
Maar waarom blijven spaarders de voorkeur geven aan de grootbanken, terwijl kleinere spelers, vooral dan onlinebanken, betere tarieven aanbieden? Zo bieden Fortuneo, NIBC en MoneYou een rente van 2 procent aan. Dat is drie keer zoveel als de klassieke spaarrekening van BNP Paribas Fortis. Volgens Kristof De Paepe zijn daar twee verklaringen voor. ‘Heel wat spaarders denken dat het geen nut heeft om van bank te veranderen nu de rente zo laag staat. Daarbovenop komt nog dat de regering de banken verplicht een getrouwheidspremie aan te bieden. Daardoor zet ze een bijkomende rem op de mobiliteit van de spaarders.’