(netto) – 16 juli was D-day. Alle fondsen van de Belgische ex-Kaupthing-klanten kwamen beschikbaar op rekeningen bij Keytrade Bank en het Landbouwkrediet. Daarmee komt na 9 maanden eindelijk een oplossing uit de bus voor de Belgische spaarders die klant waren bij Kaupthing Bank België, een bijhuis van de Luxemburgse bank Kaupthing. Kaupthing belandde in de storm die de kredietcrisis in de tweede helft van 2008 veroorzaakte. Als gevolg van de crisis werden de 21.000 rekeningen van Kaupthing Bank België op 8 oktober 2008 geblokkeerd.
Overname in 2 fasen
Nadat een eerste overnamebod van een Lybisch staatsfonds werd verworpen door de schuldeisers, kondigde Landbouwkrediet op 16 januari aan dat de groep een akkoord gesloten had met Kaupthing Bank Luxembourg voor de overname van de klanten van Kaupthing Bank België en dat in 2 fasen.
De eerste fase, de overdracht van de effectenrekeningen van de 5.000 privatebankingklanten aan het Landbouwkrediet, werd vrij snel gerealiseerd. "Sinds 20 februari kunnen al die klanten volledig beschikken over hun effecten bij het Landbouwkrediet", zegt de groep.
Op 16 juli werd ook de tweede fase afgerond en werden de liguiditeiten van de 16.000 internetklanten, de Edge-klanten en de privatebankingklanten gedeblokkeerd.
Belgische spaarders stellen 50 miljoen ter beschikking
"Enkele Belgische spaarders hebben zelf in belangrijke mate bijgedragen tot de uiteindelijke oplossing. Ze hebben 50 miljoen euro ter beschikking gesteld. De Luxemburgse spaarders hebben dat nadien gevolgd. Het gaat hier om een van de meest cruciale momenten in het dossier", zegt André Meyers, woordvoerder van Groep K, dat de Kaupthing-spaarders vertegenwoordigt.
Overgang in de praktijk
Luc Versele, CEO van het Landbouwkrediet, heet de nieuwe klanten al van harte welkom: "De Groep Landbouwkrediet staat al een hele tijd klaar om de klanten van het noodlijdende Kaupthing op te vangen en weer toegang te geven tot hun geblokkeerde spaargeld.”
Keytrade Bank heeft op haar website een faq-pagina gelanceerd met meer details over hoe de overname concreet in zijn werk zal gaan.
Thierry Ternier, CEO van Ketrade Bank: "De klanten die een Edge-rekening hadden bij Kaupthing, zullen opnieuw toegang krijgen tot hun tegoeden op Keytradebank.com, en dat door dezelfde toegangsprocedure (gebruikersnaam, wachtwoord) te gebruiken die ze voordien bij Kaupthing hanteerden."
De ex-Edge-klanten zullen naast hun ex-Edge-rekeningen gratis over 3 Keytrade Bank-rekeningen (zicht-, spaar- en effectenrekening) kunnen beschikken. De klanten krijgen ook hun intresten die ze verworven hebben op de Kaupthing-Egde op de nieuwe rekening bij Keytrade. Tot op vandaag. Met uitzondering van zij die hun spaargeld al uitbetaald kregen door het Luxemburgse garantiefonds, dat tot 20.000 euro voorschot uitbetaalde. Zij krijgen hun rente tot op de dag van uitbetaling.Kaupthing raadt zijn klanten wel aan om nu nog op de site de rekeninguittreksels af te printen.
De privatebankingklanten die nog spaar- of zichtrekeningen bij Kaupthing Belgium hadden en de andere klanten die een gewone (niet-internet) rekening hadden, worden met al hun tegoeden opgevangen door het Landbouwkrediet. Zij krijgen voor elk product dat ze bij Kaupthing hadden, een overeenkomstig product bij het Landbouwkrediet. Wie dus een zichtrekening, een spaarrekening en een termijnrekening had bij Kaupthing krijgt ook een zicht-, spaar- en termijnrekening bij Landbouwkrediet, weliswaar met nieuwe rekeningnummers. De klanten zullen het bedrag dat op hun Kaupthing-rekeningen stond, terugvinden op hun nieuwe Landbouwkrediet-rekeningen.
Nooit uit beeld
Kaupthing trok begin vorig jaar heel wat spaarders aan met zijn Kaupthing-Edge-internetspaarrekening. De bank bood daarop de hoogste rente van de markt. De rekeningen werden echter geblokkeerd op 8 oktober. Dat veroorzaakte een schokgolf bij de Belgische spaarders. Maar ook al was het voor de regering toen alle hens aan dek om Fortis, Dexia en later ook KBC te redden van de ondergang, toch slaagden de Kaupthing-spaarders erin om niet over het hoofd te worden gezien. Dat is vooral te danken aan het feit dat de spaarders zich groepeerden in Groep K, dat er onder leiding van André Meyers voor zorgde dat het dossier – ook al woog het economisch veel minder zwaar – nooit uit de aandacht geraakte. Het is hét bewijs dat ook de kleine spaarder kan wegen op een dossier en het verschil kan maken.