Zowel Crelan als Argenta biedt hogere rendementen. Argen-Co, de coöperatieve vennootschap van Argenta, kondigde eind november aan dat het van plan is een dividend uit te keren van 3,95 procent. Een jaar eerder was dat nog 4,20 procent.
De coöperatieve aandeelhouders van Crelan, de zogenaamde Fidelio-klanten, weten officieel nog niet wat voor een dividend ze mogen verwachten in 2014. Maar de afgelopen tien jaar kon de groep telkens uitpakken met een dividend van 5 procent.
Klinkt aantrekkelijk. Maar geïnteresseerde beleggers kijken best ook eens naar de kleine lettertjes. Wie ouder is dan 23 jaar, betaalt als Fidelio-coöperant ook beheerskosten. En die lopen behoorlijk op.Wie voor het maximumbedrag van 3.000,80 euro aandelen koopt, houdt daar na aftrek van de jaarlijkse kosten een dividend van 4 procent aan over. Wie voor minder aandelen heeft gekocht, strijkt een lager dividend op. Argen-Co en Cera rekenen geen extra beheerskosten aan.
Er kleeft ook nog een - bescheiden- fiscaal voordeel aan de dividendopbrengsten uit coöperatieve aandeelen. De inkomsten tot 190 euro zijn vrijgesteld van roerende voorheffing van 25 procent.
In tegenstelling tot gewone aandelen kan u coöperatieve effecten wel niet meteen verkopen wanneer u dat wenst. Wie wil uittreden als coöperant, moet daar zowel bij Cera, Fidelio en Argen-Co in de eerste zes maanden van het jaar een aanvraag toe indienen.
Coöperanten die op het hoogte punt van de Dexia-crisis Arco-aandelen bezaten, zullen beamen hoe belangrijk die timing wel is. Toen Dexia in oktober 2011 werd genationaliseerd, konden ze niet meer uitstappen uit Arco, die toen hoofdaandeelhouder was van de bank-verzekeraar. De federale regering werkte toen wel een waarborgregeling uit voor Arco-coöperanten. Maar omdat die juridisch wordt aangevochten, weten de coöperanten tot vandaag nog niet of ze iets van hun oorspronkelijke inleg kunnen terugzien.