Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgen gedragen zich als koppige spaarvarkentjes

De Belg blijft tegen beter weten in risico’s mijden en verwacht voor zijn pensioen voldoende te hebben aan inkomsten uit cash en vastgoed.
©Ã‚© Roy Botterell/CORBIS

Uit een internationale vergelijking concludeert de vermogensbeheerder BlackRock dat de Belg pessimistisch blijft over zijn financiële toekomst. In andere Europese landen neemt de onzekerheid af.

Belgen maken zich vooral druk over de stijgende levensduurte (57%) en een hogere belastingdruk (46%). De Belgische welvaartsstaat ten spijt maakt de Belg zich ook zorgen over de ziektekosten (44%).

Advertentie
©MEDIAFIN

Het geloof in de sociale zekerheid steeg sinds de jongste bevraging twee jaar geleden. ‘De zorgen over de sociale zekerheid zijn afgenomen ten opzichte van 2014, toen het pensioendebat volop woedde’, zegt Charles Symons, directeur iShares Belgium and Luxemburg bij BlackRock.

Bij de ondervraagde Belgen die erin slagen een vermogen op te bouwen, belandt gemiddeld zowat 70 procent van het spaargeld op een spaarboekje of een termijnrekening. Enkel de respondenten in Nederland zijn nog risicoschuwer. Omdat de Belg gemiddeld rijker is dan zijn bovenbuur, gaat het om een groter absoluut bedrag dan bij de doorsnee Nederlander.

Minder dan de helft van de Belgen geeft aan vandaag of in het verleden professioneel advies te hebben gezocht. Volgens Symons speelt perceptie daarin een rol. ‘Mogelijk herkent men het financiële advies niet. Wie een lening voor zijn eerste woning aangaat of wie geld dat vrijkomt uit een kasbon wil herbeleggen, zit al snel een uur samen met een adviseur.’

Professionele begeleiding leidt mensen duidelijk weg van cash, weet Symons. ‘Wie meer geïnformeerd wordt over de rendementen op lange termijn van de aandelenbeurzen wil meer risico aangaan’, stelt hij. ‘De overheid kan helpen betere beleggingsbeslissingen te nemen door meer financiële opvoeding aan te bieden op school.’

Een comfortabele oude dag is het voornaamste financiële doel voor de Belg. Het geloof in de drie pensioenpijlers blijft afkalven. Vastgoed geniet een goede reputatie. Bijna de helft (46%) van de Belgen ziet vastgoed als de voornaamste investering voor het pensioen. Ook verhuren wordt als een uiterst betrouwbare inkomensstroom gezien. ‘Een weinig genuanceerde visie op één beleggingscategorie leidt tot teleurstellingen’, zegt Charles Symons. Een pak Belgen rekent voor zijn pensionering op de inkomsten uit spaarboekjes en termijnrekeningen. ‘Dankzij de fiscale stimulans tot pensioensparen bestaat het risico dat men het gevoel krijgt voldoende voorbereid te zijn op de pensionering.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud