Eind vorig jaar stond er 65,99 miljard euro op zichtrekeningen, tegenover 57,92 miljard euro het jaar voordien. Een stijging met 14 procent, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In 16 jaar tijd zijn de tegoeden op de zichtrekeningen zowat verdrievoudigd. Want eind 1999 hadden we met z’n allen ‘slechts’ 21,27 miljard euro op onze zichtrekeningen staan.
Er zijn sindsdien natuurlijk een pak nieuwe rekeningen bijgekomen - uit de meest recente gegevens van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat er eind 2013 bijna 17 miljoen zichtrekeningen waren, tegenover 12,2 miljoen eind 2000 - maar de toename is toch opmerkelijk. In mei vorig jaar stond er zelfs een recordbedrag van 66,5 miljard euro op onze zichtrekeningen, al speelt daar wellicht ook een seizoenseffect mee. In mei krijgen veel Belgen hun vakantiegeld gestort.
De inlagen op zichtrekeningen stijgen procentueel ook sneller dan die op spaarboekjes (zie grafiek). Vorig jaar groeiden de spaarrekeningen overigens maar met 1,24 procent aan. Voor elke euro op onze zichtrekening staat er 4 euro op een spaarboekje.
Dat Belgen steeds minder geld overschrijven van hun zicht- naar hun spaarrekening, hoeft niet te verwonderen. Het renteverschil tussen beide rekeningen is de voorbije jaren immers een pak kleiner geworden. Door het soepele rentebeleid van de Europese Centrale Bank is de rente op spaarboekjes de voorbije jaren stelselmatig teruggevallen. Voor de financiële crisis boden verscheidene banken in ons land nog een basisrente van 4 procent. Daar kunnen we nu alleen maar van dromen. Bij de grootbanken brengt een klassiek spaarboekje nog amper 0,15 procent op, een fractie boven het wettelijke minimum van 0,11 procent.
De vergoeding op een zichtrekening bedraagt 0 à 0,25 procent naargelang de bank, de soort zichtrekening en het bedrag dat erop geparkeerd staat. Let wel: op die minieme rente is de roerende voorheffing (27%) van toepassing. Maar ook die vergoeding wordt stilaan onhoudbaar voor de banken. Vanaf vandaag schrapt onlinebroker Keytrade Bank de 0,25 procent rente op zijn zichtrekeningen. Wie meer dan 2.500 euro had uitstaan, kreeg al geen rente meer, maar nu verdwijnt het tarief ook voor lagere bedragen.