Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Moet ik de huur nog betalen in coronatijd?

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele werkte een aantal regels tussen huurders en verhuurders uit, nu de coronamaatregelen soms tot moeilijke situaties leiden. Wat als uw huurcontract nu afloopt? En moet u de huur nog betalen als u tijdelijk werkloos bent?
©Brecht Van Maele

Om op die laatste vraag te antwoorden: het betalen van de maandelijkse huurprijs is een van de essentiële verplichtingen van de huurder. Omdat de huurder het genot blijft hebben van de huurwoning is de verhuurder niet verplicht de opschorting van betaling van huurgelden te aanvaarden.

Soepel opstellen

Gezien de bijzondere omstandigheden raadt de Vlaamse regering wel aan zich soepel en menselijk op te stellen. 'Er kan bijvoorbeeld overeengekomen worden dat, zolang de tijdelijke werkloosheid duurt, een bepaald percentage van de huurprijs wordt betaald en dat het saldo dan vanaf 1 juli 2020 afbetaald wordt in schijven', klinkt het. Het is aangewezen dergelijke afspraken schriftelijk te bevestigen.

Advertentie

Wat met studentenhuurovereenkomsten?

Ook hier geldt dezelfde logica. Het is niet omdat de lessen zijn opgeschort, dat u het kot niet verder kunt gebruiken. Wees dan wel consequent en reis niet heen en weer tussen kot en thuisadres. Daarnaast raadt de overheid aan zich soepel en menselijk op te stellen en tijdens de duur van de beperkende maatregelen bijvoorbeeld slechts een bepaald percentage van de huurprijs te betalen, en later de rest. Ook hier geldt: zet die afspraken op papier.

Als huurder en verhuurder overeenkomen tijdelijk de toegang tot het studentenverblijf af te sluiten, heeft de huurder niet langer het genot van zijn studentenverblijf en hoeft hij de huurprijs niet langer te betalen.

Wat als u moet verhuizen?

Zolang de maatregelen van kracht zijn, zijn alleen dringende verhuizen mogelijk. Niet-dringende verhuizen moeten worden uitgesteld. Dat betekent niet dat u op straat komt te staan. In bepaalde gevallen kunt u op het einde van de huurovereenkomst toch in de huurwoning blijven. U moet dat zo snel mogelijk aan de verhuurder laten weten en hem ook de reden meegeven. Zo kunt u een verlenging van de huurovereenkomst vragen wegens buitengewone omstandigheden.

Huurder en verhuurder kunnen ook een tijdelijke bezetting ter bede overeenkomen. De eigenaar kent dan een tijdelijk verblijfsrecht toe.

Tijdens de verlenging blijft de huurder de huurprijs, of een bezettingsvergoeding die gelijk is aan de huurprijs, betalen.

Advertentie

Hier vindt u alvast een overzicht van alle vragen.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud