De Vlaamse energieregulator VREG maakte in augustus bekend dat hij de stroomtarieven wil hervormen. De netkosten - de kosten voor het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten - worden in de toekomst grotendeels op basis van capaciteit aangerekend.
Een onderdeel van die hervorming is ook het afschaffen van het dag- en nachttarief op 1 januari 2022 en het uitfaseren van het uitsluitend nachttarief vanaf 1 januari 2021. Het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief werden in het verleden ingevoerd in het licht van het nucleaire productiepark. Om de elektriciteitsvraag 's nachts te vergroten, zodat die beter afgestemd was op de nucleaire elektriciteitsproductie, werden 's nachts lagere distributienettarieven aangerekend.
Maar nu de VREG het exclusieve nachttarief wil laten uitdoven, heeft dat wel financiële consequenties, met name voor mensen die via dat tarief hun woning verwarmen. ‘Dat is bijvoorbeeld het geval voor elektrische accumulatoren die 's nachts opladen en overdag hun warmte kunnen afgeven’, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). ‘Het gaat om naar schatting 140.000 aansluitingen.’
Forse verhoging dreigt
Voor die groep die elektrisch verwarmt, dreigt vanaf volgend jaar een forse verhoging van de netfactuur. Simulaties van de Vreg wijzen op een verhoging van 30 procent tot meer dan een verdubbeling van de nettarieven voor bijna de helft van hen.
Om de financiële impact voor die doelgroep te milderen voorziet Demir verhoogde tegemoetkomingen vanaf 2021. Voor woningen en appartementen met uitsluitend nachttarief worden de premies voor de isolatie van daken (2-4 euro/m²), vloeren (6 euro/m²) en muren (15 euro m²) alsook de premie voor de plaatsing van hoogrendementsglas (8 euro/m²) met 50 procent verhoogd. De premies voor warmtepompen (300-4.000 euro) en warmtepompboilers (300 euro) gaan met 20 procent naar boven.