Belgen moeten in hun belastingaangifte aangeven of ze een buitenlandse rekening of verzekering hebben. In het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) deden opnieuw meer Belgen daarvan aangifte. Het vakje werd in 378.652 aangiftes aangekruist, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën die De Tijd opvroeg.
Een van de redenen voor de groei is de toenemende populariteit van buitenlandse brokers die met scherpe tarieven beleggen in aandelen en trackers goedkoper maken.
Een van de redenen voor de groei is de toenemende populariteit van buitenlandse brokers die met scherpe tarieven beleggen in aandelen en trackers goedkoper maken. Ook fintechspelers zoals Revolut, dat klanten toelaat om goedkoop in andere valuta te betalen, of buitenlandse cryptoplatformen zagen hun Belgische klantenbasis de voorbije jaren groeien.
Verzekering
Het aantal Belgen met een buitenlandse verzekering nam in 2023 lichtjes toe. Het gaat om 64.165 Belgische gezinnen. Dat is 0,5 procent meer dan in het aanslagjaar 2022. Daarmee komt een einde aan de dalende trend die in 2019 werd ingezet. Door de internationale gegevensuitwisseling is de anonimiteit van een buitenlandse levensverzekering, een van de troeven van het product, weggevallen. Tegenover 2019 hebben 15 procent minder Belgische gezinnen een buitenlandse verzekering.
Ook het aantal Belgische gezinnen met een buitenlandse constructie groeit. In het aanslagjaar 2023 gaven 2.923 Belgische gezinnen aan zo'n constructie te bezitten. Dat is 7 procent meer dan in de aangifte van 2022. Sinds de invoering van de Kaaimantaks in 2018 zijn Belgen verplicht het bestaan van zulke constructies aan te geven. De regering wil voorkomen dat die weinig transparante constructies aan hun fiscale verplichtingen ontsnappen.