Wie de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar heeft bereikt of een loopbaan van 45 jaar op de teller heeft, mag onbeperkt bijverdienen. Omdat voor velen het wettelijk pensioen niet volstaat om rond te komen, blijven meer 65-plussers aan de slag.
In aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) gaven 114.083 gepensioneerden, ouder dan 65 jaar, een beroepsinkomen aan, leren cijfers van de FOD Financiën die De Tijd opvroeg. Dat zijn er bijna 20.000 meer dan 5 jaar eerder. Van de 2,1 miljoen gepensioneerde 65-plussers klust nu al 5,3 procent bij. In 2011 lag dat percentage nog op 4 procent.
Flexi-jobs
Het aantal gepensioneerde bijklussers ligt eigenlijk nog hoger, omdat in de cijfers geen rekening wordt gehouden met de gepensioneerden die via een flexi-job bijverdienen. Het inkomen uit een flexi-job moet niet aangegeven worden als beroepsinkomen. Ook die flexi-jobbers zitten in de lift. In het vierde kwartaal van 2023 waren 150.981 flexi-jobs ingevuld door 65-plussers (of door personen waarvan de leeftijd onbekend was), blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. In het vierde kwartaal van 2021 ging het nog om 95.893 flexi-jobbers.
Beroepsinkomsten die u cumuleert met uw wettelijk pensioen kunnen ertoe leiden dat uw wettelijk pensioen zwaarder belast wordt.
Bijverdienen als gepensioneerde mag dan wel onbeperkt, dat betekent niet dat er geen fiscale gevolgen zijn. Zo kunnen beroepsinkomsten die u cumuleert met uw wettelijk pensioen ertoe leiden dat uw wettelijk pensioen zwaarder belast wordt. Inkomsten uit een flexi-job hebben geen impact op de belasting van uw wettelijk pensioen.
De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.