Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Steeds meer Belgen verwerpen erfenis, maar dan kan je zelfs geen foto’s opeisen

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben 30.656 Belgen via een notaris kosteloos een erfenis verworpen. Zo vermijden ze dat ze schulden van de overledene moeten betalen.
©katrijn van giel

Tussen maart 2018 en juni 2024 hebben 310.651 Belgen voor een notaris een verklaring van verwerping afgelegd. In de eerste zes maanden van dit jaar deden 30.656 mensen dat, 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De stijging heeft volgens notaris Carol Bohyn, de woordvoerder van Notaris.be, te maken met de lagere drempel. ‘Vroeger moesten burgers daarvoor naar de rechtbank stappen. Nu kan het bij een notariskantoor in de buurt waarop ze soms eerder al een beroep deden. De mogelijkheid om gratis een erfenis te verwerpen via een notaris wordt ook steeds bekender bij het grote publiek.’

Advertentie

Drie opties

Een erfgerechtigde heeft drie opties: de erfenis zuiver aanvaarden, ze verwerpen of ze aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. De laatste optie is te verkiezen voor wie niet precies weet wat in de erfenis zit. De notaris maakt dan een inventaris op van de inkomsten en de schulden, zodat de erfgerechtigde exact weet waar hij aan toe is.

Weet een erfgenaam zeker dat de erfenis meer schulden dan baten bevat, dan kan hij de erfenis verwerpen. Een deficitaire of kleine erfenis verwerpen kan door een notaris een verklaring van verwerping te laten opmaken. Erfgenamen kunnen een erfenis kosteloos verwerpen als het bedrag dat ze zouden ontvangen, na aftrek van alle schulden, niet hoger is dan 6.093,20 euro.

Afscherming van schuldeisers

De notaris schrijft de gegevens van de verklaring van verwerping in het Centraal Erfrechtregister (CER) in, dat wordt beheerd door Fednot. Als de erfenis verworpen is, kunnen de schuldeisers van de overledene niet meer bij de erfgenaam aankloppen voor de betaling van de schulden.

De erfgenaam doet afstand van alle goederen uit de nalatenschap van de overleden persoon. Persoonlijke zaken uit de nalatenschap opeisen, bijvoorbeeld foto’s, kan dus niet.

Carol Bohyn
Woordvoerster Notaris.be

‘Het volstaat dat de erfgerechtigde een kopie van de akte van verwerping aan de schuldeiser voorlegt’, zegt Bohyn. ‘De erfgenaam doet wel afstand van alle goederen uit de nalatenschap van de overleden persoon. Persoonlijke zaken uit de nalatenschap opeisen, bijvoorbeeld foto’s, kan dus niet.’

In theorie heeft een erfgerechtigde 30 jaar de tijd om een erfenis te verwerpen. ‘Maar je wacht beter niet te lang’, beklemtoont Bohyn. ‘Anders bestaat het risico dat je iets doet dat als een zogenaamde stilzwijgende aanvaarding van de nalatenschap wordt aangezien. En dan moet je de schulden van de overledene alsnog betalen. Zelfs de overschrijving van een miniem bedrag van de bankrekening van de overledene naar de bankrekening van de erfgerechtigde kan als stilzwijgende aanvaarding worden beschouwd.’

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud