Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Schenken almaar populairder bij Vlaming

In eerste halfjaar stegen de ontvangsten uit schenkbelastingen met 30 procent tot 264 miljoen euro.
Notarissen moeten steeds meer schenkingen regelen.
Notarissen moeten steeds meer schenkingen regelen. ©Photo News

De Vlaming kiest er almaar meer voor geld of vastgoed te schenken aan zijn kinderen of partner. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Die zag in de eerst jaarhelft het aantal geregistreerde schenkingen met 14 procent stijgen naar 37.270.

Schenkt u via een notariële akte - voor vastgoed is dat verplicht, voor roerende goederen niet - dan moet u schenkbelasting betalen. De ontvangsten uit de schenkbelasting stegen zelfs met 30 procent van 202,9 naar 264,1 miljoen euro in de eerste jaarhelft. Gemiddeld wordt zo’n 150.000 euro (vastgoed) tot 175.000 euro (geld) geschonken.

Advertentie
264 miljoen
Schenkbelasting
De ontvangsten uit de schenkbelasting stegen over de eerste helft van 2024 met 30 procent naar 264,1 miljoen euro.

Volgens Vlabel schenken we meer dan vorig jaar, met dank aan de dalende inflatie. 'We veronderstellen dat mensen in perioden van sterke geldontwaarding een afwachtende houding aannemen om te schenken', klinkt het. Ook de geopolitieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne woog vorig jaar op het aantal schenkingen.

‘Bij onzekerheid schenken mensen minder gemakkelijk’, zegt notaris Carol Bohyn, de woordvoerder van Notaris.be. ‘Intussen is de situatie wat gestabiliseerd, met onder andere een lagere inflatie. Dat geeft mensen nieuw vertrouwen.

Bohyn sluit niet uit dat de stijging ook deels het gevolg is van de jongste verkiezingen. ‘Mensen nemen het zekere voor het onzekere, vanuit de redenering dat nieuwe regeringen en nieuwe parlementen tot nieuwe wetten kunnen leiden. Ze besluiten daar niet op te wachten en te profiteren van de bestaande wetgeving.’

Advertentie

‘Op langere termijn zien we dat mensen steeds meer inzien dat schenken een goed idee is. Enerzijds familiaal, om de nalatenschap vooraf goed te regelen, anderzijds fiscaal, omdat schenken meestal interessanter is dan erven.’ Dat komt door het verschil in belastingtarieven.

Advertentie

In Vlaanderen betaalt u 3 procent voor een schenking van geld in rechte lijn. Voor vastgoed hangt het tarief af van de omvang van de schenking. Tot 150.000 euro is het tarief 3 procent, tussen 150.000 en 250.000 euro 9 procent, tussen 250.000 en 450.000 euro 18 procent en vanaf 450.000 euro 27 procent. Om zo veel mogelijk het laagste tarief te kunnen genieten, wordt duurder vastgoed vaak volgens de ‘salamitechniek’ om de drie jaar in een aparte schijf geschonken.

Bij erfenissen lopen de percentages sneller op. Voor een erfenis in rechte lijn wordt voor de eerste 50.000 euro een tarief van 3 procent aangerekend. Tussen 50.000 en 250.000 euro is dat 9 procent. Boven dat laatste bedrag gaat het om 27 procent.

De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud