De btw voor de horeca is sinds 8 juni tot eind 2020 verlaagd. 'Dat leidt tot bijzondere neveneffecten', zegt Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC. 'Als je kreeft, krab, kaviaar of oesters op restaurant eet, betaal je daar sinds maandag 6 procent btw op. Als je die afhaalt om thuis op te eten, moet je 21 procent btw betalen.'
Dat komt door de verschillende regels voor restaurantdiensten en afhaalmaaltijden. Door de btw-verlaging daalde het tarief voor alle voeding in restaurants van 12 naar 6 procent. Voor afhaalmaaltijden geldt al langer een btw-tarief van 6 procent, maar voor luxeproducten geldt een uitzondering. Daarop moet altijd 21 procent betaald worden.
Cafés
Ook cafés genieten van de btw-verlaging. Voor niet-alcoholische dranken daalt het btw-tarief van 21 naar 6 procent, voor alcoholische dranken blijft het onveranderd op 21 procent.
'Over verpakte producten zoals een reep chocolade of wafel is er onduidelijkheid. Volgens de btw-regels maakt dat geen voorwerp uit van een restaurantdienst en moet 21 procent btw aangerekend worden', zegt Van Sant. 'De vraag wat een restaurantdienst is en wat niet stelt zich ook voor een portie kaas of salami. Als een café-uitbater die zelf bereidt, kan dat volgens de regels tegen 6 procent btw. Koopt hij voorgesneden blokjes bij de groothandel, dan is dat geen bereiding en moet 21 procent btw aangerekend worden.'
Witte kassa
De btw-verlaging zal de controle op de witte kassa bemoeilijken.
'De btw-verlaging zal de controle op de witte kassa bemoeilijken', zegt Van Sant. Die is verplicht zodra de omzet uit maaltijden ter plaatse - zonder dranken of afhaal - meer dan 25.000 euro bedraagt. Door de btw-verlaging worden zowel restaurantdiensten als afhaalmaaltijden tegen 6 procent btw belast. 'Tot nu kon gekeken worden naar de omzet uit restaurantdiensten die tegen 12 procent btw werd belast, maar door de btw-verlaging zal dat niet meer kunnen.' Voor bijvoorbeeld een broodjeszaak is het niet evident een onderscheid te maken tussen wat ter plaatse werd geconsumeerd en wat werd afgehaald, omdat beide belast worden tegen 6 procent btw.
Eens er een witte kassa is, moet die behouden blijven. 'Horeca-uitbaters met een witte kassa die door de coronacrisis onder de grens van 25.000 euro omzet vallen, moeten met de witte kassa blijven werken, tenzij ze volledig en definitief overschakelen op takeaway', verduidelijkt Van Sant.