Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Aanslagbiljet voor onroerende voorheffing maand later verstuurd

De Vlaamse Belastingdienst is half juni begonnen met het versturen van de aanslagbiljetten voor onroerende voorheffing naar particulieren. Voor bedrijven begint de verzending pas in september.
De gemeenten bepalen de hoogte van de opcentiemen, waardoor het belastingtarief van plaats tot plaats verschilt.
De gemeenten bepalen de hoogte van de opcentiemen, waardoor het belastingtarief van plaats tot plaats verschilt.

Eigenaars van vastgoed moeten elk jaar onroerende voorheffing betalen. Voor het aanslagjaar 2020 werd wegens de coronamaatregelen beslist de verzending vanaf half juni op te starten, ongeveer een maand later dan andere jaren. 'De gemeenten kregen dit jaar een extra termijn om hun fiscaal beleid via de opcentiemen op de onroerende voorheffing te wijzigen. Dat kon tot eind mei', zegt Kris De Sagher, woordvoerder van de Vlaamse Belastingdienst.

Enkel de gemeente Niel maakte gebruik van de mogelijkheid de gemeentelijke opcentiemen te wijzigen.

De Vlaamse onroerende voorheffing is een optelsom van drie delen: een basisheffing voor het Vlaams Gewest, een deel opcentiemen voor de provincies en een deel opcentiemen voor de gemeenten. De basisheffing wordt berekend door het basistarief (3,97 procent) te vermenigvuldigen met het geïndexeerde kadastraal inkomen. De provincies en gemeenten bepalen de hoogte van de opcentiemen, waardoor het belastingtarief van plaats tot plaats verschilt.

Advertentie

Slechts één gemeente maakte gebruik van de mogelijkheid de opcentiemen te wijzigen: Niel. In het najaar 2019 besliste de gemeente de opcentiemen voor 2020 te verhogen van 976 naar 1.550. Die verhoging werd deels teruggedraaid, tot 1.263 opcentiemen. Als een gemeente 1.000 opcentiemen heft, betaalt u per euro basisheffing voor het Vlaams Gewest 10 euro voor de gemeente.

Het gemiddeld tarief van de gemeentelijke opcentiemen bedraagt 896,96. Het laagste tarief is 472 en geldt in Sint-Martens-Latem en in Zaventem. Het hoogste - 1.417 - geldt in Alveringem.

Bedrijven

Om bedrijven extra financiële ademruimte te geven in de coronacrisis werd eerder beslist de aanslagbiljetten onroerende voorheffing vanaf september in plaats van mei te versturen. Die maatregel geldt voor vennootschappen. Eenmanszaken kunnen soepel een afbetalingsplan en eventueel een kwijtschelding van nalatigheidsintresten vragen.

Nieuwe lay-out

Elk jaar worden meer dan 2,8 miljoen aanslagbiljetten verzonden. Op kruissnelheid loopt dat op tot 400.000 per week. Er is geen vast verzendschema. Dat betekent dat u het aanslagbiljet wat vroeger of later in het jaar kan ontvangen. Dit jaar hebben de aanslagbiljetten een nieuwe lay-out gekregen.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud