Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Dit verandert in april voor uw portemonnee: hoger minimumloon, aanpassing LEZ-zones en meer flexi-jobs

Een nieuwe maand betekent traditioneel enkele veranderingen voor uw geldzaken. We zetten de belangrijkste op een rij.
De kostprijs van de KBC-Plusrekening stijgt van 3,25 naar 3,75 euro per maand.
De kostprijs van de KBC-Plusrekening stijgt van 3,25 naar 3,75 euro per maand. ©Peter HilzBELGA

Elektrisch laden transparanter

Wie zijn elektrische auto oplaadt aan een openbare laadpaal krijgt meer duidelijkheid over de kostprijs. Dat is een gevolg van Europese regels - Alternative Fuels Infrastructure Regulation - die op 13 april van kracht worden. Ten eerste komt er prijstransparantie op paalniveau. Als EV-rijder zult u voor het laden kunnen zien hoeveel dat kost. Ten tweede zullen er meer ad-hocbetaalmogelijkheden komen. U zult uw laadbeurt dus niet alleen via een laadpas of een app kunnen afrekenen, maar ook via Bancontact.

Hoger minimumloon

2.030
minimumloon
Het minimumloon stijgt in april voor het eerst boven 2.000 euro, en komt bruto op 2.029,88 euro per maand.

Het minimumloon stijgt op 1 april met 35,7 euro naar 2.029,88 euro bruto per maand. Het ligt daarmee voor het eerst boven 2.000 euro. Door een lasten­verlaging komt de verhoging netto op 50 euro uit. De verhoging, die boven op de ­indexatie komt, werd afgesproken bij de interprofessionele onderhandelingen van 2021. Twee jaar geleden vond een eerste verhoging plaats. Over twee jaar wordt het loon nog eens met 35,7 euro opgetrokken. Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) is het minimumloon sinds oktober 2020 netto ongeveer 400 euro gestegen, inclusief de automatische loonindexeringen.

Advertentie

KBC-Plusrekening duurder

De kosten voor de KBC-Plusrekening stijgen van 3,25 naar 3,75 euro per maand. De Plusrekening is een pakket met een zichtrekening, twee debetkaarten, kredietkaarten, toegang tot online bankieren, de mogelijkheid tot geldopnames aan het loket en aan bankautomaten en een digitale kluis. Het was van 2021 geleden dat KBC ­de rekening duurder had gemaakt. Ze is gratis voor ­jongeren tot 24 jaar.

Afschaffing leurkaart

De leurkaart, die verplicht is voor ­huis-aan-huisverkopers en verkopers op markten, wordt af­geschaft in Vlaanderen. De afschaffing maakt deel uit van een Vlaams decreet dat de regels rond ambulante handel en kermisactiviteiten actualiseert. Volgens minister van Werk Jo Brouns (CD&V) past de ­ingreep ook in de ­administratieve ­vereenvoudiging. Voortaan wordt ­gekeken naar de ­activiteiten die de ­onderneming heeft ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Wie in die databank nog geen activiteiten heeft ingeschreven die toelaten om markt- en straathandel te doen, moet actie ondernemen.

Wie via Airbnb een verblijf verhuurt, moet voor 30 april alle beveiligingscamera’s of opnameapparatuur in de woning verwijderen.

Geen beveiligingscamera’s voor Airbnb

Wie via Airbnb een verblijf verhuurt, moet voor 30 april alle beveiligings­camera’s of opnameapparatuur in de woning verwijderen, ook als die uit staan. Ook voor de externe camera’s gelden beperkingen. Dat moet het ­risico op ­voyeurisme be­perken.

Advertentie

Aanpassingen lage-emissiezones Antwerpen en Gent

In Antwerpen wordt de lage-emissiezone (LEZ) strenger. Vanaf 27 april hebben ook hybridevoertuigen met een CO₂-uitstoot van maximaal 50 gram/kilometer niet langer on­beperkt toegang tot de LEZ. Net als bij een voertuig ­met een gewone verbrandingsmotor bepaalt de euronorm of een hybride welkom is in de LEZ.

In Gent gaan vanaf 27 april enkele sociale correcties in. Bepaalde mensen, zoals erkende mantelzorgers met een sociaal tarief, personen met een beperking of ouders van een kind met een beperking, krijgen onvoorwaardelijk toegang tot de LEZ.

Flexi-jobs

In Vlaanderen worden flexi-jobs in ­enkele bijkomende sectoren mogelijk. Het gaat om sectoren waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is, zoals de kinderopvang, het onderwijs en de publieke sport- en cultuursector. Andere sectoren, zoals landbouw en tuinbouw, worden uitgesloten.

Lancering Terug naar Werk-fonds

Wie ontslagen werd wegens medische overmacht en arbeidsongeschikt is, kan een beroep doen op het Terug Naar Werk-fonds. Dat biedt de mogelijkheid om via loopbaanbegeleiding en gepersonaliseerde coaching een nieuwe job te vinden. Het fonds is ­opgezet door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering ­(RIZIV). Werkgevers die het contract van een arbeidsongeschikte mede­werker beëindigen wegens medische overmacht moeten 1.800 euro storten in het fonds.

Wie ontslagen werd, kan zich wenden tot het RIZIV en een voucher krijgen van 1.800 euro. ‘Ze kunnen die gebruiken om een gespecialiseerde dienstverlening op maat aan te kopen bij een erkende dienstverlener’, zegt het RIZIV.

Nieuwe voorrangsregels in kinderopvang

In de gesubsidieerde kinderopvang in Vlaanderen wordt meer voorrang gegeven aan werkende ouders. De ­omstreden maatregel wordt wel aan­gevochten bij het Grondwettelijk Hof. Kinderdagverblijven kunnen nog maximaal 10 procent van hun plaatsen voorbehouden voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, in plaats
van 20 procent. De Vlaamse regering wil voorrang geven aan ouders die minstens vier vijfde werken of een ­opleiding volgen.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud