(netto) - Bedrijven houden van extralegale voordelen. Ze zijn voor de onderneming goedkoper dan een pure loonsverhoging en vallen ook bij de meeste werknemers in de smaak. Maar al die verworven voordelen komen plots op de helling staan bij een ontslag. Praat er daarom op dat moment over met uw werkgever. Zo komt u misschien toch tot een vergelijk.
Gsm en laptop
Uw werkgever kan u vragen uw gsm en laptop terug te geven. Tenslotte kreeg u de toestellen om uw professionele taken naar behoren te kunnen uitvoeren. Op uw vraag kan hij ook toelaten dat u ze voor een bepaalde prijs overkoopt, inclusief het gsm-abonnement. In dat laatste geval moet u mogelijk wel uitkijken dat u het juiste abonnement afsluit, want de operatoren hebben vaak speciale (tarieven) voor grote bedrijven.
Bedrijfswagen
De meeste bedrijven bieden ex-werknemers aan hun bedrijfswagen over te kopen. De prijs wordt bepaald door de restwaarde op de markt, door het leasingcontract en de boekhoudkundige waarde. Houden we rekening met de afschrijvingen op een wagen, dan komen we uit tot de volgende consensus qua waardevermindering:
Jaar 1: -25 tot 35%
Jaar 2: -15%
Jaar 3: -10%
De jaren daarna is de waardevermindering een stuk kleiner. Wordt er van uw wagen een nieuw model gelanceerd, dan heeft dat een invloed op de waardevermindering van uw voertuig. Een schatting van de waarde kunt u hier berekenen.
Groepsverzekering
U hebt steeds vier mogelijkheden, of u nu zelf opstapt of ontslagen wordt. De eerste drie gevallen zijn ficaal interessanter omdat u niet onmiddellijk geld ontvangt.
- Het gespaarde bedrag laten staan bij de oorspronkelijke verzekeraar. Op uw 65ste kunt u het geld ontvangen, aan een fiscaal gunstig tarief.
- Verder sparen op eigen initiatief tot een plafond van 1.990 euro per jaar (voor het aanslagjaar 2008, 2.080 euro voor 2009). Het bedrag wordt elk jaar gïndexeerd. Belangrijke voorwaarde is dat u bij de werkgever die de verzekering opstartte minstens 42 maanden gewerkt heeft. In functie van uw inkomen kunt u jaarlijks 30 tot 40 procent van de betaalde premies terugtrekken van de fiscus.
- Het gespaarde bedrag overhevelen naar de verzekeraar van uw nieuwe werkgever. Reken daarvoor op een procedure van ongeveer 3 maanden.
- U laten uitbetalen. Deze manier van handelen is niet aan te raden, omdat het uitbetalen van groepscontracten nog zwaarder belast worden dan individuele spaarverzekeringen. Ze kan u tot 50% kosten. Daarbovenop komen nog de uitstapkosten. Bovendien wordt een uitbetaling na 31 december van dit jaar onmogelijk. De wetgever wil zo de voordelen van een groepsverzekering beperken tot personen van 60 jaar of ouder.