Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Pas op met uitstel sociale bijdragen

Voor zelfstandigen werden allerhande gunstmaatregelen ingevoerd om hen door de coronacrisis te loodsen. Sommige maatregelen kunnen evenwel gevolgen hebben voor de toekomst.
©Photo News

Als zelfstandige kon u de voorbije weken op veel steunmaatregelen rekenen. Hebt u een eigen zaak die u moest sluiten, dan kon u aanspraak maken op een Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro. Daarnaast is er een Vlaamse compensatiepremie voor wie van 14 maart tot 30 april meer dan 60 procent omzetverlies leed in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Die premie bedraagt 3.000 euro of 1.500 euro, afhankelijk van uw inkomen als zelfstandige. De premie geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die voor zeker 80 procent als werknemer aan het werk zijn.

Zet u de afbetaling van uw lening tijdelijk stop, hou er dan rekening mee dat dat de looptijd van uw lening verlengt.

Ten slotte voorzag de federale regering in een overbruggingsrecht - een soort werkloosheidsuitkering - voor zelfstandigen die door de coronacrisis hun activiteiten zeker zeven dagen moeten onderbreken. De uitkering bedraagt, afhankelijk van het inkomen als zelfstandige, 1.291 euro of 645 euro per maand - beide zonder gezinslast.

Advertentie

Uitstel

Boven op die steunmaatregelen hebben zelfstandigen de mogelijkheid betalingen uit te stellen. Ze kunnen uitstel vragen voor de afbetaling van hun lening. Aanvragen voor betalingsuitstel tot 30 april 2020 lopen maximaal zes maanden tot 31 oktober 2020. Vraagt u na 30 april uitstel, dan blijft de einddatum 31 oktober. U betaalt in die periode enkel intresten. Kiest u ervoor de afbetaling van uw lening tijdelijk stop te zetten, hou er dan rekening mee dat dat de looptijd van uw lening verlengt. Kies dus niet langer dan nodig voor uitstel. Zo vermijdt u onnodige intresten.

Als over drie jaar blijkt dat uw inkomsten een pak hoger lagen, riskeert u een bijbetaling van sociale bijdragen met een intrest die kan oplopen tot 20 procent.

Ook kunnen zelfstandigen hun sociale bijdragen verminderen, uitstellen of een vrijstelling aanvragen. Een vermindering aanvragen kan altijd, ook los van de coronacrisis. De sociale bijdragen worden berekend op het netto belastbaar inkomen van de zelfstandige van drie jaar geleden. Maar als u merkt dat uw inkomsten dit jaar fors lager liggen dan drie jaar geleden, kunt u vragen die sociale bijdragen te verlagen. Let wel: als over drie jaar blijkt dat de inkomsten een pak hoger lagen, riskeert u een bijbetaling met een intrest die kan oplopen tot 20 procent. Wie nu weer aan het werk gaat, houdt dat dus best in het achterhoofd. U kunt een bijbetaling vermijden door een vrijwillige bijstorting dit jaar.

Aanvullend pensioen

De overheid voorziet ook in de mogelijkheid de betaling van de sociale bijdragen uit te stellen voor het eerste en tweede kwartaal. Als u daarvoor kiest, vereffent u die het best dit jaar, want dat is een voorwaarde om uw stortingen in uw aanvullend pensioenplan fiscaal af te trekken. Als u de sociale bijdragen van dit jaar tot volgend jaar uitstelt, zijn de stortingen niet fiscaal aftrekbaar.

Tot slot kunt u als zelfstandige in hoofdberoep - niet in bijberoep - ook een vrijstelling vragen voor de sociale bijdragen, zodat u die tijdelijk niet moet betalen. Als u geen sociale bijdragen betaalt, bouwt u voor die periode geen pensioenrechten op, tenzij u binnen vijf jaar de sociale bijdragen alsnog betaalt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud