'Coronalert is een overheidsapp, die elke burger kan installeren. Hij staat dus buiten de arbeidsrelatie tussen de werknemer en de werkgever', legt Ellen Van Grunderbeek van de hr-dienstenleverancier Acerta uit.
Uw werkgever kan u niet verplichten de app Coronalert te installeren.
'Dat neemt niet weg dat de app een meerwaarde kan bieden op de werkvloer om snel op de hoogte te zijn wanneer een medewerker een hoogrisicocontact had. Maar uw werkgever kan u niet verplichten de app te installeren. Hij mag het wel vragen of aanbevelen. Maar als werknemer bent u niet verplicht hem daarin te volgen.'
Wat als je ambtenaar bent en voor de overheid werkt? Ook dat maakt niet uit. Ook al werkt u voor de overheid, het installeren van de app kan niet worden verplicht.
Pushen
Wat als u een gsm of smartphone van het bedrijf hebt? Ook dan kan uw werkgever u niet verplichten de app te gebruiken.
'Wel kan een werkgever bepaalde apps pushen naar alle toestellen van het personeel', weet Van Grunderbeek. Denk bijvoorbeeld aan registratieapps, om aanwezigheden te registreren. Of aan een app die uw toestel kan localiseren als het gestolen is.
Maar ook als uw werkgever de app Coronalert op die manier op uw toestel en dat van uw collega's installeert, bent u niet verplicht de app te gebruiken.