Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Doktersattesten, wat mag... en wat niet?

U bent ziek, opgenomen in het ziekenhuis of herstellende... en u bezorgt uw werkgever een doktersattest. U hebt dus het recht om thuis te blijven. Maar mag u ook nog boodschappen doen, uw zoon naar de judoles brengen, gaan uitrusten in uw buitenverblijf of gaan dansen?

(netto) - Wat moet u weten en welke voorzorgsmaatregelen moet u treffen om onaangename verrassingen te vermijden als u bezoek krijgt van de controlearts? We zetten eerst de grote principes uiteen.

Als u ziek bent, moet u:

  • Uw werkgever onmiddellijk en liefst telefonisch verwittigen. U bent niet verplicht hem in te lichten over de aard van uw ziekte. Die informatie valt onder het medisch geheim.
  • Binnen de 2 werkdagen een doktersattest aan uw werkgever bezorgen. Ofwel geeft u het attest af, ofwel stuurt u het op met de gewone post, aangetekend, per fax,… De werkgever zal zich uiteraard soepel opstellen als u dringend in het ziekenhuis moet worden opgenomen of als u een zwaar ongeval hebt gehad.
  • Zich laten onderzoeken door de controlearts als daarom wordt gevraagd.
Advertentie

Het attest vermeldt de volgende gegevens:

  • Oorzaak: ziekte, operatie, ongeval, revalidatie…
  • Vermoedelijke duur van de arbeidsongeschiktheid
  • Of het verlaten van de woning al dan niet toegelaten is. "Die vermeldingen zijn vooral bedoeld om de werknemer tegen zichzelf te beschermen", zegt Jean-Luc Van Nieuwenhuyse, jurist bij SD Worx.
  • Als uw attest vermeldt dat het verlaten van de woning toegelaten is, moet u niet thuis blijven. Maar houd wel uw brievenbus in de gaten. De controlearts kan u altijd oproepen door een briefje in de bus achter te laten, zelfs om 8 uur ’s avonds. Als u niet thuis bent op het ogenblik dat de controlearts langskomt, wordt u opgeroepen en moet u zich meestal de volgende werkdag bij hem aanbieden.
  • Vrijstelling van bepaalde sportieve activiteiten (zwemmen, turnen, krachtinspanningen)

Waarom controle?

"Als de werkgever twijfels heeft over de afwezigheid van een werknemer – en we zullen hierna zien dat het niet altijd gemakkelijk is om de verschillende situaties correct in te schatten – kan hij een controlearts aanstellen. Over de diagnose of de aard van de ziekte mag aan de werkgever geen informatie verschaft worden, omdat die gegevens onder het medisch geheim vallen. Maar de controlearts controleert wel of u effectief arbeidsongeschikt bent", benadrukt Jean-Luc Van Nieuwenhuyse.

Enkele goede en slechte voorbeelden

Sommige van de hierna vermelde situaties getuigen gewoon van gezond verstand. Maar andere gedragingen kunnen echt niet door de beugel. Enkele voorbeelden:

  • Een alleenstaande moeder die het huis verlaat om boodschappen te doen of haar kinderen naar school te brengen, heeft geen andere keuze.
  • In bepaalde gevallen mag men niet alleen op uiterlijke tekenen afgaan. Stel: iemand die in ziekenverlof is omwille van een depressie gaat ’s avonds naar de bioscoop. Die uitstap kan als iets positiefs, als een teken van genezing, worden beschouwd. Maar uw werkgever weet in principe niet aan welke ziekte u lijdt…
  • Als u uw voet gebroken hebt en men u op zaterdagavond ziet dansen in een discotheek, maakt dat uiteraard geen goede indruk…
  • En wat als u beslist te revalideren aan de Belgische kust of in het buitenland, omdat u daar kan rekenen op steun of gezelschap van een familielid? Dat is perfect mogelijk, en u zal niet als een profiteur bestempeld worden. Op voorwaarde uiteraard dat u uw tijdelijke adres meedeelt aan uw werkgever zodat die, indien hij dat wenst, een controle kan laten uitvoeren.
  • U werkt deeltijds voor een werkgever in de bouwsector en deeltijds voor een werkgever waar u telefonische contacten onderhoudt. Het is best mogelijk dat u niet meer in staat bent de ene job te vervullen, maar de andere nog wel!
  • Mensen die voor de minste verkoudheid thuis blijven, systematisch op maandag of vrijdag ziek zijn, zich plots niet goed voelen wanneer hen net 4 dagen vakantie geweigerd werden of die hun vakantie verlengen met een doktersattest, lopen natuurlijk meer kans om een controlearts over de vloer te krijgen.
  • Tot slot zijn sommige situaties zonneklaar: bijvoorbeeld wanneer u kanker hebt en een chemobehandeling volgt.
Advertentie

Hoe verloopt een controle?

"Controles kunnen op gelijk welk moment tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid plaatsvinden. De controlearts kan u thuis komen opzoeken of u oproepen om op consultatie te komen tussen 8 en 20 uur, zelfs tijdens het weekend of op feestdagen! Maar we doen uiteraard wel ons best om het privéleven te eerbiedigen", zegt de verantwoordelijke van SD Worx.

De controlearts mag zich niet uitspreken over uw ziekte. Hij kent immers de diagnose van uw arts niet, want die valt onder het medisch geheim. Hij mag enkel bevestigen of u al dan niet in staat bent om te werken. Hij kan dus besluiten:

  • dat uw afwezigheid medisch gerechtvaardigd is.
  • dat uw afwezigheid gerechtvaardigd is, maar voor een kortere periode. In dat geval moet u het werk hervatten op de dag die hij bepaalt.
  • dat uw afwezigheid niet gerechtvaardigd is. In dat geval moet u het werk de volgende werkdag hervatten.

Als u daar niet akkoord mee gaat, moet u een speciale procedure opstarten…

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud