Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Langer wachten op transparante info woonkrediet

1 december wordt te krap om klanten informatie te bieden waarmee woonkredieten, al dan niet gekoppeld met verzekeringen, vlot vergelijkbaar worden, stellen de kredietverleners. Minister Peeters neemt hun vraag tot uitstel in beraad.
©ANP XTRA

Wie een woonkrediet wil aangaan, maakt in veel gevallen een rondje langs verschillende banken, om zicht te krijgen op de tarieven en voorwaarden. Het gebodene vergelijken, is echter geen sinecure. Bij de ene is de rentevoet bijvoorbeeld iets lager, maar de premie voor de brandverzekering dan weer wat hoger, of vice versa. Ook de modaliteiten variëren.

Een nieuw standaardformulier, waarin alle informatie door elke kredietverlener op dezelfde manier wordt gegeven, moet de vergelijkbaarheid fors verbeteren. De wet die het instelt, moet in principe op 1 december ingaan. De bankenfederatie Febelfin, het Vlaams Woningfonds en Sociaal Woonkrediet hebben echter om uitstel verzocht.

Advertentie

‘De omzetting van de Europese richtlijn moest er eigenlijk al in maart zijn, in ons land werd de wet op 22 april ondertekend en kwam ze in mei in het staatsblad. Het koninklijk besluit met de uitvoeringsbesluiten wordt hopelijk deze maand nog gepubliceerd: hierin staat onder meer hoe het jaarlijks kostenpercentage, dat voortaan in de informatie moet staan, moet worden berekend’, zo verklaart Febelfin de vraag om uitstel. ‘Initieel was in ongeveer een jaar voor de implementatie voorzien. Dat jaar hebben we nodig, we hopen op uitstel tot april. De kredietverleners zijn natuurlijk al gestart met de voorbereiding, maar zijn niet 100% zeker dat de teksten van de uitvoeringsbesluiten niet meer gewijzigd worden.’

Het JKP is reeds een bekend begrip voor het consumentenkrediet: het omvat naast de rente ook andere kosten, bijvoorbeeld beheerskosten of de premie van een verplichte verzekering. Voor woonkredieten wordt tot nu geen JKP gegeven. Sommige (sociale) kredietverstrekkers, die geen consumentenkredieten aanbieden, hebben er geen ervaring mee. Wie geen lid is van Febelfin – dat goed 90 procent van de markt dekt – heeft soms ook nog geen enkele tekst gezien.

‘Bij woonkredieten wordt dit JKP een individueel cijfer’, legt Ivo Van Bulck van Febelfin uit, zeker wanneer de zeer courante koppeling wordt gemaakt van een schuldsaldo- en een brandverzekering aan het woonkrediet, in ruil voor een lagere rentevoet. ‘De premie van die verzekeringen hangt respectievelijk af van je eigen leeftijd en gezondheidssituatie, of van de exacte grootte, locatie enzovoort van je woning. Die premies moeten samen met de rente van de lening in één JKP worden gegoten. Dat moet elke kredietgever precies hetzelfde doen, om te kunnen vergelijken.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud